Стартира кампанията за привличане на обществена подкрепа за създаването Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив

21 Фев 2020 12:17

Вчера, фондация „За Нашите Деца“ даде официален старт на кампанията за привличане на обществена подкрепа за създаването на  Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив. Началото на кампанията поставихме заедно с наши съмишленици и приятели, представители на бизнеса и клуба на консулите,  в сградата на бившия дом за деца, лишени от родителски грижи „Рада Киркович“, там където ще бъде разположен и бъдещия Комплекс за ранно детско развитие.

„Днес на това място поставяме началото на кампанията ни за превръщане на помещенията, които видяхте, в пространства за подкрепа, за изграждане на увереност в родителите, за развитие на децата, включително на тези с увреждания, за свободно общуване между професионалистите в социалната сфера. Знам, че мечтата ни е амбициозна, но съм убедена, че е постижима, когато правилните партньори повярват в каузата ни и застанат до нас. Вярвам, че в лицето на всеки от вас, ние ще намерим съмишленици, с които заедно ще вдъхнем нов живот на тази сграда и ще я превърнем от дом за осиротели деца в прекрасно средище за хармонично развиващи се деца“  заяви г-жа Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За Нашите Деца“, след като заедно с всички гости разгледаха сградата и помещенията, които предстоят да бъдат ремонтирани. 

Подкрепа за каузата ни заявиха община Пловдив, в лицето на  зам. кмета по Европейски политики и социални дейности г-н Анести Тимчев и зам. кметa с ресор “Спорт и младежки дейности” г-н Георги Тютюков, г-жа Йорданка Паунова, дългогодишен директор на ДДЛРГ „Рада Киркович”, както и представители на бизнеса и Клуба на Консулите.

330 000 лв. са необходими за създаването на  Комплекса за ранно детско развитие, от тях 6115 лв. вече са  дарени - 5635 лв. финансови средства и 480 лв. за материали.

Ваня Шалапатова благодари на хората и компаниите, които вече повярваха в нас и изготвиха напълно безвъзмезно проекта за ремонт, интериорния дизайн, визиите за кампанията, както и на хората, които поеха ангажимент да ни предоставят безвъзмездно необходимите бои, и електроматериали: „Нашата цел е до края на тази година да стартира ремонтът на предоставените ни помещения, за да можем следващата пролет да се срещнем отново тук, за да посрещнем в различни условия първите деца и семейства, които ще използват услугите на Комплекса“ обясни г-жа Шалапатова.

Фондация „За Нашите Деца“ вече 28 години защитава правата на децата в България и работи в партньорство с децата, семействата, общностите, местната и изпълнителната власт за развитие и щастливо детство в сигурна семейна среда на всяко дете. 

В Комплекс за ранно детско развитие ще предоставяме и развиваме разнообразни интегрирани услуги за постигане на оптимално развитие на децата в ранна детска възраст и подкрепа за сигурна семейна среда и по този начин ще продължим да работим за  преодоляване на рисковете за живота и здравето на децата. В рамките на комплекса ще има обучителен център за специалисти, родители, кандидат-осиновители и кандидат приемни семейства, както и музейна експозиция, която ще разказва историята на дома и на деинституционализацията  в България.

Main Menu