Ревизоро: Ако съм знаел колко опасен човек е директорът на Басейнова дирекция - Пловдив, нямаше да отида там

25 Фев 2020 10:03

Ако съм знаел колко опасен човек е директорът на Басейнова дирекция - Пловдив инж. Цветелина Кънева, нямаше да отида там. В събота съм обядвал с нея, а вчера гледах как я арестуват маскирани. Явно гледаме много филми за Рамбо в Пловдив и се опитваме да ги приложим. Имам две дирекции в момента, които не работят. Вчера си освободих бюрото, занесох си подаръците вкъщи, защото имах рожден ден. На бюрото имам капки за очи и едно палтенце. Казал съм на портиера, ако стане нещо - да ми ги донесе, за да не притеснявам никого. Оставката ми е готова, ако се наложи. В Пловдив никой не иска да му дам правомощия. Много е трудна ситуацията, хората, работещи в 4-те дирекции в страната, са си приготвили молбите за напускане. Това заяви екоминистърът Емил Димитров в ефира на БНТ по повод вчерашната спецакция на Прокуратурата и МВР в Басейнова дирекция - Пловдив, при която имаше задържани.

"Имаше отровена риба в река Марица преди време. Направихме проверка и стойностите паднаха. След време пак имаше натравяне и се установи откъде идва. На това хвостохранилище се оказа едно епохално строителство. Направихме анализ през нощта, благодаря на нашите хора, които направиха тази проверка и се надявам да не ги арестуват и тях. Кой е направил заустване на 8 канала? Кой е дал разрешение там да се строи и не са ни питали? Хората, които го установиха от Пловдив, в момента са в ареста. Прокуратурата тук много помага и разследва. Една басейнова дирекция вече няма да работи, тя е почти най-голямата. Сега се чудя дали другите няма да дойдат и да си дадат молбите за напускане, защото не искат да работят за държавата. Не може да се дупчи навсякъде. Например кметът на Дупница излиза и се хвали колко сондажи са направени, а ние трябва да отидем и да ги затворим. Не може от 20 години да има проблем и този, който е през последните 2 години да е виновен", категоричен е екоминистърът.

 

Що се отнася до боклука у нас, той заяви: Трябва да сме благодарни, че Европа даде толкова много пари, за да изградим регионалните депа. Хората са разделени, защото някой е длъжен да им гори отпадъците, ама не е ясно къде да е. Чух, че в София не трябвало да има станция за отпадъци, защото трябва да има 100% усвояване на отпадъците. Да не правим национално турне на отпадъците, а имаме циментов завод и чрез филтри това горене ще се прави чисто.

"Заводът във Враца гори 60% наш боклук, "Златна панега" гори 70% наш отпадък. Много от депата предпочитат да ги заровят, а не да се изгаря", обясни министърът на околната среда и водите и добави, че има европейско финансиране,за да се справим с проблемите с отпадъците у нас.

Той заяви, че мисли една година напред и си създава много врагове с това. "Ситуацията в язовир Студена се подобрява, той се пълни", отговори Димитров на въпрос за водния режим на Перник.

Main Menu