За 300 000 лева вдигат лабораторията за изследване на коронавирус в УМБАЛ Св. Георги

23 Мар 2020 15:33

Близо 300 000 лева ще излезе строежът на лабораторията за изследване на коронавирус към УМБАЛ „Св. Георги“ . Това стана ясно от изявление на Областния кризисен щаб. Строителството на нова сграда ще стане за 12 дни, като в сумата влиза и техниката. „Ще изберем най-добрите оферти. Ще се заложи на изследването на възможно по-голям брой проми, режимът на работа ще е двусменен“ заяви директорът на Университетската болница професор Карен Джамбазов. Той обясни, че оборудването на лабораторията ще струва около 167 000 лева - и това е за най-високия клас апаратура. Приблизително още толкова ще струва и нова постройка, за да бъдат спазени всички високи санитарни изисквания.

 

В лабораторията ще работи екип от доброволци, който вече е събран, увери проф. Мурджева.

При двусменен режим ще могат да се правят по 30 проби на ден.

 

„Ще успеем да дадем на жителите на Пловдив и областта възможност по-бързо да стигнат до желания резултат. На този етап много хора се обаждат със желание да даряват средства и това ни даде огромната надежда да реализираме това начинание, чувстваме че имаме подкрепата, благодаря им“, сподели още той.

На въпрос на PlovdivskiNovini.bg: "Защо се искат пари от общините за новата лаборатория?", областният управител Дани Каназирева отговори: „Нека веднъж по време на извънредна ситуация да бъдем единни. Тази лаборатория ще обслужва цялата област. Именно затова още в петък изпратих апел към всяка една от 18-те общини на област Пловдив, като всеки ОбС сам ще трябва да прецени колко средства може да дари за изграждането й. Предстоят сесии на Общинските съвети, нека всяка една от тях да вземе решение да дари средства за лабораторията. Ще стане ясно кои общини ще се включат и кои не. Но аз съм спокойна, не е спрял телефонът, обаждат се хора, бизнесмени, дори политически сили с желание да помогнат. Моят апел е да се обединим“.

На втория въпрос на PlovdivskiNovini.bg – защо тези средства не бъдат поискани от държавата, то тя подчерта, че парите от централната власт се отпускат с предимство за защитни материали, както и за закупуването на така нужните и животоспасяващи респиратори.

 

 

Кметът Здравко Димитров съобщи, че дарение за лабораторията е направил бизнесменът Георги Гергов. То е в размер на 300 000 лева, което на практика покрива стойността й.

Той е определил и две палати на панаира за полеви болници, в кои то ще поеме изхранването и санитарното обслужване

Main Menu