Проф. Карен Джамбазов: Избираме между два вида апаратура за лабораторията за COVID-19

01 Апр 2020 15:36

Ръководството на УМБАЛ Св. Георги ще избира между два вида апаратура за лабораторията за коронавирус, която трябва да бъде построена до седмица. Това съобщи директорът на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов.
Той обясни, че полуавтоматичната е с цена от 70 000 лева без ДДС, а автоматичната е с цена от 120 000 лева без ДДС. Все още се избира екстрактори, каза той. Според проф. Джамбазов постройката за лабораторията ще е с максимална цена до 170 000 лева, като тя ще има всички помещения, които се изискват по закон. "След построяването на лабораторията ще предоставим пълна справка на дарителя и на всеки заинтересован.", каза проф. Карен Джамбазов и допълни, че общата прогнозна цена е около 307 000 лева.

Утре или най- късно вдругиден ще бъде възстановена изцяло работата на отделението по Неврохирургия на УМБАЛ "Свети Георги" и то ще започне да приема болни по спешност, съобщи още директорът на здравното заведение.

Поставени под карантина в Пловдивска област са 2 603 ма души, изтекла е карантината за 1800 души. Данните към 13 часа днес обяви областният управител Дони Каназирева.

На територията на областта положителните проби са 26 , 18 от са в болница, 8 са на домашно лечение.

На въпрос защо работят вендинг апаратите от щаба отговориха, че те са с регистрация на търговски обекти за хранителни стоки и това, че работят не противоречи на Наредбата на здравното министерство.

 

Main Menu