Доц. Кисьов: Кулата е била фундамент. Върху него е имало храм към гробницата на Малтепе /снимки + видео/

20 Май 2020 12:10

 

За старта на археологическия сезон на римската гробница Малтепе са осигурени 250 000 лева от Общините Пловдив и Марица. Разкопките ще продължат с реставрация на разрушената от дъждовете лицева част на кулата. Това съобщиха на пресконференция кметовете на двете общини Здравко Димитров и Димитър Иванов, както и директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов.

Преди месец в Националния институт за недвижимо културно наследство е внесен проект за консервация и реставрация на разрушената част на Малтепе. Очаква се от Министерството на културата съгласуването му и министър Боил Банов да възложи изпълнението, тъй като обектът е публично-държавна собственост.

Директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов поясни, че работата по Малтепе ще започне със засипване на южната разрушена част на могилата, за която може да се допусне, че е резултат от пропадането на стария иманярски тунел от осмаско време.

 

„Надявам се да няма някой, който да е ровил и да е останал там затрупан. Ето, имаше земетресение, а един камък не е паднал. Все пак нашата теория е, че причината за срутването е неблагоприятните метеорологични условия и тунелите, изкопани от иманяри преди векове", допълни археологът.

"Самата кула, както я наричаме, всъщност не е кула, а е фундамент, който е част от самата могила и не може да съществува без нея."каза още Кисьов. Той смята, че постройката в могилата е храм към гробницата, която може да се намира в северната част, където е минавал стария римски път. В западната част той очаква да се намерят части от храма, защото са намерени фрагменти – капители и огромни квадри.

 

Кисьов каза още, че в Европа няма по-монументален обект и че Малтепе може да се превърне в най-голямата туристическа атракция на България.

Main Menu