Печат на тази страница

Дариха най-модерната апаратура на болница МБАЛ Св. Пантелеймон /снимки + видео/

05 Юни 2020 12:31

Мобилен рентгенов апарат тип „кугел“ получи като дарение от фондация „Петър Манджуков“ общинската болница „Свети Пантелеймон“. Апаратурата е последно поколение, произведена е през април тази година и е на стойност 120 хиляди лева. Карбоновият екран издържа до 300 килограма, а целият апарат може да се пренесе до всяко легло и да се постави под болния при необходимост.

Здравко Димитров благодари на Петър Маджуков за дарението.

"Той е истински пловдивчанин и човек", каза кметът, а след това му подари пластика на Стария град и Небет тепе.

"Малко, но скъпо дарение", каза Маджуков.

"Коронавирус беше едно изпитание за всички. Лекарите са героите на нашето време. Моето първо дарение беше линейки за една софийска болница. Попитах кметът Димитров и митрополит Николай, какво мога да направя за Пловдив. Те ми казаха да даря този модерен апарат за общинската болница", каза Маджуков.

Д-р Сапунджиев даде благодарствено писмо на дарителя.

"Тази модерна техника ще помогне в борбата с коронавирус", каза лекарят. 

"Мобилен – дигитален рентген, ще прави снимки на лежащо болни, затова е толкова компактен. Всичко става за секунди. По-модерна система от тази няма.

"Високотехнологична цифрова апаратура от най-доброто възможно ниво, с WiFi връзка със сървъра на болницата, с получаване до 10 секунди на образа, който е с подвижен лаптоп със съответната програма за дигитална обработка и колегите могат да го виждат и обработват. В условията на коронавирус това е най-добрия подарък, който може да получим.", каза д-р Сапунджиев.

На връчването на дарението присъстваха кметът на града Здравко Димитров, Пловдивският митрополит Николай, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, кметът на район „Южен“ Костадин Язов, заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов и общински съветници.

Main Menu