Печат на тази страница

Георги Гергов: Пришиват ми ГЕРБ, но от ГЕРБ нищо добро не сме видели

28 Юни 2020 20:15

Георги Гергов, председател на БСП-Пловдив – област и град, участва в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, в което той заяви позициите си по актуалните политически теми в страната.

Призивите на Корнелия Нинова към него да напусне партията

„Защо Вие не послушахте лидера на БСП Корнелия Нинова да си подадете оставката, на всичкото отгоре взехте, че станахте и градски председател? Какво доказателство за правотата на нейното искане да Ви отстрани е този факт? Вие ще се кандидатирате ли за председател на БСП и как гледате на мандата на Корнелия Нинова и на документите, с които приключи Националния съвет и внесения, не на последно място, в Сметната палата отчетен доклад, който доколкото разбрахме не е гласуван на Национален съвет?“, попита водещата Илиана Беновска?“, попита водещата Илиана Беновска.

 

Георги Гергов каза, че току що е излязла документацията по решение на Националния съвет, с което много от членовете на Националния съвет не са съгласни. Той продължи: „Ще вземем мерки да отидем там и да проверим стенограмите и ще се наложи и ние, като Сергей Станишев, да ги публикуваме публично, за да се види какво сме решили и какво публикуват от „Позитано“. Това е първото. Второ, аз съм избиран в партията от първичната партийна организация или градската организация, това са органите, които могат да ме изключват от партията, въпреки че не виждам защо трябва да бъда изключен от партията!“.

„Корнелия Нинова искаше да бъдете изключен от партията, коментирайте това!“, продължи водещата. Георги Гергов уточни, че всъщност Нинова го е призовала да напусне партията. „Това си е нейно право, ние сме демократична партия и всеки има право да решава своето участие в партията. Тя го е поискала, това си е нейна воля. Аз смятам, че правя това, което трябва да правя и не е тя човекът, който да ми казва къде да членувам и къде да не членувам. Та да си гледа себе си!“, категоричен бе председателят на пловдивската организация на БСП.

Заявката на БСП-Пловдив за нов път и нов стил

„Само моля затворете изказването с другия въпрос, който е важен, Вие малко говорихте за вътрешната политика, но искам да чуя, казахте няколко пъти „по нов път тръгваме БСП“, означава ли това, че БСП-Пловдив ще станете флагман на една конструктивна, динамична и работеща теза за политиката вътре в България и за външната политика на България, защото виждате, че се намираме в една сложна гео и вътрешнополитическа обстановка? Ще станете ли флагман вие на нова конструктивна идея за българската политика?“, попита водещата Илиана Беновска. Георги Гергов отговори: „Ние сме флагман, Пловдив винаги е бил флагман. Това, че не ни се признава, но ние винаги сме били флагман, защото винаги сме имали позиция. Кога пловдивската организация не е имала позиция? Поне от моето присъствие в управлението 12 години!“.

Вътрешните борби в БСП и обвиненията към него в колаборационизъм с ГЕРБ

Георги Гергов заяви, че вътрешнопартийните борби не са само в БСП. Това се наблюдава категорично и в ГЕРБ, и в „Патриотите“, и във всички останали партии. Случва се и в ДПС по отношение на промяната на кадрите. Според Гергов е нормално е да има „шум в системите“, нормално е да се подменят по-старите кадри с по-млади кадри. Той подчерта: „Аз затова на шега започнах с това, че тук сме двама или трима с „бели глави“, всички останали са младежи. У тях е бъдещето, колкото и да не ни се иска, всичко си има край. И аз приех този пост, моята кандидатура и моята номинация не заради друго – искам да довърша това, което съм започнал и тогава да дават оценка на Георги Гергов какъв е той. Защото да ми се лепят етикети, като се започне от „свинар“, през „мафиот“ и какъв беше, „олигарх“ до всичко останало. Окей, аз съм свикнал, понасям тези удари, няма значение, но гледайте какво се случва. Щом Георги Гергов може да гледа всеки ден в очите, няма от какво да се притеснявам. Може да ми пришиват и ГЕРБ и който искат да ми пришиват, и ДПС-та и всички останали партии. Аз съм от БСП! Кой е с ГЕРБ и кой обслужва ГЕРБ се вижда реално от цифрите. Аз признавам само резултати, защото съм бизнесмен, за мен са важни само резултатите. Цифричките говорят кой къде е в играта. Ние направихме много грешки, аз съм ги казвал много пъти, няма да коментирам. Вие знаете моето мнение към Корнелия Нинова, не е реваншизъм за това, че тя ме помоли да напусна ИБ, не е реваншизъм! Аз просто този човек не съм го познавал. Имам свое мнение и съм го изразил. Това не е мнението на колегите на масата, всеки си има мнение, аз съм изразил моето лично мнение, защото аз знам повече, отколкото те знаят. Така че колкото и да искате да ме вкарате в екшън, да сложа „плювалника“ и да „плюя“ този или онзи – не! Тази тема за нас в Пловдив град и област е приключила и аз това го осъзнавам от това, което се случва на практика. Ние не можем да си движим постоянно по пързалката надолу, трябва да се спрем, да работим сред хората. Трябва да направим всичко да се види в обществото, че ние сме отговорна партия, че ние знаем какво искаме, че може да ни се вярва и да сме сигурни в това нещо!“.

Битката за председателското място в БСП

„Има достатъчно кадри в тази партия. Нека да не допускаме да се ограничава това, че „виждаш ли те няма кой“ или „да, Корнелия Нинова е ясна, пък другите – ще се кандидатирам, няма да се кандидатирам“. Просто трябва да извървим процедурата, има още 149 конференции, нека минат конференциите и тогава ще говорим кой ще е кандидатът, който ние ще подкрепим, като разбира се се разберем с колегите, с другарите, като реши градския съвет, като реши конференцията ние ще го обявим. Моето мнение е едно, а решението на партийния орган е съвсем друго!“.

В каква кондиция се намира БСП преди парламентарните избори и как ще се отрази на партията мандата на президента Румен Радев?

„И още нещо за изборите, вашата политика на БСП, лично Вашето мнение искам да чуя, агитационната политика за парламентарните избори трябва ли да почива на отрицание на Бойко Борисов и на ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. Георги Гергов отговори, че всеки си има разбиране, той като член на НС е изказал своето мнение. Председателят на пловдивските социалисти заявия: „Бойко Борисов си е Бойко Борисов, той си е лидер на ГЕРБ. Колкото и да му ходим по главата, това няма да ни донесе гласове. Ние трябва с политики, с визии, с послания да си съберем нашите хора и да ги изкараме да гласуват в правилна посока. Ние от ГЕРБ нищо добро не сме видели и не очакваме добро от ГЕРБ. Ясно сме заявили нашата политика, че ние сме ясна опозиция на ГЕРБ и искаме да бъдем алтернатива, но трябва още малко да поработим за тази алтернатива и Пловдивската организация ще работи по тази тема!“.

„Не ми се измъквайте, питам плюс ли носи президентът на БСП, или минус с този мандат?“, отново попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че според него всяка победа е плюс.

„Не, че сте го избрали, а сегашното му управление, какъв е резултатът, това в полза ли е на БСП?“, уточни водещата. Гергов отговори, че първо трябва да свърши мандата. Той продължи: „Ако си дошла в Пловдив да питаш дали ние сме с отрицателно мнение за президента, грешиш. Ние всички, включително и аз, сме гласували за този президент и БСП-Пловдив стои зад президента! Какво искате да кажем, че стоим зад Бойко Борисов ли? Не го очаквайте! Ние сме първи в тази кампания, къде му открихме кампанията. На президента Радев му открихме кампанията на Амфитеатъра с 5000 души наши членове. И вицепрезидентът Йотова си е част от нас, аз бях човекът, който я предложи на ИБ да стане вицепрезидент. Аз това съм го направил със съгласието на другарите. Аз не мога да взема друга позиция виждаш ли сега, защото се говори за дронове, подслушване и еди какво си. Те да се разберат, като видим вота, тогава ще коментираме. Малко е раничко да даваме оценки, има и положителни неща, които се правят и виждаш ли, когато казах, че Бойко Борисов се справя, веднага ми се изсипа помия. Сега като кажа, че президентът се справя, пак лошо. Ако кажа, че не се справя, пак лошо!“.

Гергов показа на водещата карта с резултатите на БСП на президентските избори в област Пловдив.

Той заяви: „ние в област Пловдив нямаме община и район, в който да не сме спечелили президентските избори. Много хора гласуваха за президента, над 2 милиона, но няма толкова много общини, колкото в Пловдив – от Лъки до Кърнаре. Това е БСП на президентските избори и нашата цел на всички тук на тази маса е това да се случи на следващите парламентарни избори! Това е целта! Може да е голяма, може да е всякаква, но всеки един от нас я носи в сърцето си, че това ще се случи рано или късно! Много ме вдъхновява тази карта, аз си я харесвам, обичам си я и съм си я сложил в кабинета и тя ме нахъсва. Това чака област Пловдив!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“.

Main Menu