Петима кандидати за КОЦ Пловдив на конкурс утре

03 Авг 2020 07:07

 Във вторник петима кандидати за нов управител на КОЦ-Пловдив ще се явят на конкурс.За шеф на Онкото ще спорят сегашният управител д-р Парашкев Цветков, проф. Илия Баташки, проф. Марианна Янева, проф. Петър Петров и доц. Тихомир Дерменджиев.

Най-непознат от кандидатите е микробиологът доц. Тихомир Дерменджиев, който е университетски преподавател. Дали академичните му знания ще му помогнат ще видим от резултатите на комисията. Проф. Петър Петров е временен управител на закъсалата МБАЛ „Св. Мина“. За него конкурсът може да се окаже една репетиция за надпреварата за Първа градска болница. Проф. Петров успя преди седмица да извоюва нови клинични пътеки за COVID-19, както и да поиска разглеждане на плащанията от Здравната каса.

Най-колоритната кандидатура безспорно е на бившият депутат от БСП Илия Баташки. През 90- години на миналия век той беше начело на МБАЛ Пловдив, а след това на УМБАЛ „Св. Георги“ и МБАЛ „Св. Панталеймон“. Последните две болници неговите заместници наследяваха доста дългове. За последно проф. Баташки беше директор на болницата към Медицинския институт на МВР. Според слухове той беше освободен заради издавани съмнителни епикризи на лица от бизнеса, на които им бяха повдигнати обвинения от прокуратурата. След като се прибра в Пловдив проф Баташки участваше в избора за ректор на Медицинския университет-Пловдив, но получи малко гласове и отпадна още на първи тур.

Проф. Марианна Янева бе временно изпълняващ длъжността управител на КОЦ-Пловдив от края на 2016-а до средата на 2017 г. Тя наследи на поста д-р Красимир Вальов, подал оставка заради съмнения за нередности при организиране на обществената поръчка за закупуване на компютърен томограф на стойност близо 1 млн. лева. Тя го подписва договора за доставка и монтаж, но не прави анализ на сделката. За нея се говори, че е назначила снаха си и брат си на трудови договори в КОЦ Пловдив.

Анализ и проверка на сделката не е направен и от сегашният шеф на Онкото д-р Парашкев Цветков. За негово нещастие преди дни рентгенова тръба на компютърния томограф се е развалила. Втора няма и сега пациентите на КОЦ Пловдив са пращани да се сканират в МБАЛ „Св. Панталеймон”. Заради това нехайство от ръководствата на Онкодиспансера, здравното заведение ще трябва да плати между 200 000 - 300 000 лева на Втора градска за ползване на техния апарат. Освен това миналата седмица излезе в доклад до Общинския съвет, че д-р Цветков е пропуснал да направи акредитацията на КОЦ-а.

Онкодиспансерът обслужва пациенти от цяла Южна България и всяка година отчита най-добрите икономически резултати. Балансовата печалба на дружеството е стигала дори до 3 млн. лева, което дава възможност на лечебното заведение да има собствени средства за инвестиции. Въпреки тези резултати някои кандидати обвиниха сегашният директор д-р Цветков, че не се справя добре с управлението на КОЦ-Пловдив.

Main Menu