Добрият пример за устойчивост на „Пловдив 2019“ представен на Форум на столиците на културата

29 Сеп 2021 10:01

 

Дългосрочното планиране, цялостната реализация на проекта „Пловдив 2019“ и най-вече осигуряването на устойчиво наследство след основната година бяха дадени за добър пример на годишната среща на Европейските столици на културата. Форумът се проведе в град Каунас (Литва), столица на културата 2022-а година, а Пловдив бе представен от програмния директор от годината на титлата Гина Кафеджиян.
На събитието бе коментирано, че Пловдив е единственият град, който независимо от здравната криза в световен план, е успял да организира подбор и да реализира културно съдържание и подкрепа на културните оператори в града и региона. Благодарение на финансовия ресурс от наградата „Мелина Меркури“, която бе връчена на града от Европейската комисия, Пловдив бе поставен и в още една от челните класации на градовете, съумели да запазят структурата си и след годината на избор за столица. Бе отчетен фактът, че чрез този инструмент за работа се гарантира разнообразно, конкурентно и качествено културно съдържание и възможности за международен обмен. С подобни структури работят и в момента градовете Пилзен (2015), Вроцлав (2016), Леуварден (2018) и Матера (2019).
Тридневната конференция бе организирана от домакините във формат лаборатория за обмен на добри практики, презентации и достижения в областта на културата на европейско и световно ниво. С обща пресконференция градовете Еш (Люксембург), Каунас (Литва) и Нови Сад (Сърбия) представиха програмите, с които ще домакинстват титлата през 2022 г. След една година пауза на инициативата, заради COVID пандемията, за пръв път от 2010-а година насам в историята на инициативата ще има споделено домакинство на три града. Очакват се три откривания и сборно над 3000 събития. Първи Европейска столица на културата ще открият, в началото на януари 2022 г., съседите ни от Сърбия, следват Каунас, които стартират на 22 януари 2022 г. с мащабен проект на открито, който да обедини посланията на програмата им в зрелищен пърформанс, а „най-малките“ домакини – Еш, представящи Люксембург, стартират с откриването си на 26 февруари 2022 г. с РЕМИКС фестивал, който обръща внимание на симбиозата на култура, природа и история.

Main Menu