Стефан Стоянов: Имаме хубавите проблеми на бързо растящ град

25 Ное 2021 18:38

 

„Пловдив преобърна своята съдба последните 10-20 години и икономическата трансформация, която се случи, благодарение на предприемачите, инвеститорите и икономическите зони, промени начина, по който гледаме на региона. През 90-те затваряхме детски градини и училища, а сега не достигат. Имаме хубави проблеми на растящ, развиващ се район“. Така синтезирано представи основните предизвикателства на Пловдив като бързо растящ град със силно развита икономика зам.-кметът по “Образование, бизнес развитие и европейски политики” Стефан Стоянов по време на „Среща на бизнеса в Пловдив и региона“. Ежегодното събитие се организира от в. „Капитал“ и Община Пловдив.

По думите му новият програмен период дава шанс на Пловдив да се възползва и да реализира сериозни проекти, които да подобрят качеството на живот в града.

За него основен въпрос е довършването на Околовръстния път, предвид факта, че на 30 минути от центъра на Пловдив живеят над половин милион души, а движението с автомобили до областния град натоварва сериозно съществуващата инфраструктура. Друга основна тема е алтернативното водоснабдяването на Пловдив от каскада „Въча“, за да се подобри качеството на питейната вода. Третият важен проект е развитие на градската железница като екологичен транспорт. Стоянов разясни, че решения за тези проблеми са заложени в новия План за интегрирано развитие на общините, който в началото на годината предстои да бъде приет.

Според зам.-кметът важна е работата със съседните общини, за да може населените места да се развиват паралелно.

По време на форума Стоянов допълни, че Законът за устройство на територията също се нуждае от преосмисляне на държавно ниво, тъй като предизвикателствата пред градовете с презастрояването се нуждаят от повече регулации. Това е свързано от друга страна с общите устройствени планове на местно ниво, с което общините следва също да наложат адекватни мерки.

 

Main Menu