Коледното дърво в Пловдив грейва на 1 декември

26 Ное 2021 13:26

 

В навечерието сме на едни от най-чаканите празници. Месец ни дели от Коледа и началото на Новата 2022 година и празничното настроение постепенно завладява града, макар и за втори път в условията на световна пандемия.
Първото от поредицата събития, които Община Пловдив организира за пловдивчани и гости на града е тържественото запалване на светлините на Коледното дърво на пл. „Стефан Стамболов“. Елхата е висока 13 метра, с над 4 хиляди зелени клончета и отново ще изглежда внушително. Изработена е от единствения на Балканите производител на елхи, който се намира в гр. Раковски. Пловдивската елха тежи около 1 тон, а заедно с украсата - 1.5 тона.
Светлините на Коледното дърво (над покрития фонтан) ще бъдат запалени от Кмета на Пловдив Здравко Димитров на церемония на 1 декември 2021г., сряда, от 17.30 часа, на която той ще отправи и поздрав към своите съграждани.
Ще помага и Дядо Коледа, който ще забавлява малчуганите и техните родители и в празничните дни – 24, 25 и 26 декември, когато на откритата сцена пред общината по традиция с кратка програма ще се изявят талантливи пловдивски деца.
За първи път ще има и специален кът, изработен от възпитаниците на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, където всички желаещи – малки и големи могат да си направят снимки за спомен сред красивата празнична украса, и разбира се с Добрия старец!
Празнично ще бъдат украсени още много любими за пловдивчани места.

„ Запалването на светлините на Коледното дърво на пл. Стефан Стамболов е един красив момент, който се превърна в традиция за Община Пловдив, очаквана с нетърпение от децата. Коледа е времето на добрите пожелания, защото тя носи усещането за нещо свидно и мило, за семеен уют и топлина. Време, когато целият свят грее с милиони светлини. Коледа носи усещане за надежда и ново начало. Надявам се Новата година да бъде по-добра за всички нас!“, каза Кметът Здравко Димитров.
Той, заедно с екипа си ще ви очакват на 1 декември пред общината.

Ето и акцентите от празнична програма за Коледните и Новогодишни празници 2021, която Община Пловдив организира за пловдивчани и гости на града:

1 декември, сряда
Място: площад „Стефан Стамболов“
17.30ч. - Тържествена церемония по символичното запалване на светлините на коледната елха и украсата в града. Светлините на Коледното дърво ще бъдат запалени от Кмета на Пловдив Здравко Димитров, който ще отправи и поздрав към пловдивчани и гости на града.
На сцената ще се изявят: Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ към ЦПЛР-ОДК с диригент Милка Толедова, клавирен съпровод Юлия Петрова. Вокална група МАГИЯ от "Арт Войс Център"с ръководител Румяна Иванова .
Водещ: Снежана Павлова
Дядо Коледа
Празнична илюминация.

24 декември, петък
Място: Стълбите на „Каменица“
12:00 ч. - Концерт на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букурещлиев“
Дядо Коледа

25 декември, събота
Място: Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“
11:00 ч. - Празничен концерт с участници от предаването „Ася в страната на талантите“
12:00 ч. - Концерт на Студентски танцов състав „Пълдин“ при УХТ гр. Пловдив, художествен ръководител Руси Катерински
17:00 ч. - Концерт на пловдивските финалисти в „Гласът на България“ с участието на Илин Илиев, Ричард Мантарлиев, Лидия Ганева
Дядо Коледа

26 декември, неделя
Място: Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“
12:00 ч. - Традиционен концерт на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев
17:00 ч. - Концерт на „Ноте квартет“
Антоанета Бошнакова – вокалист
Цвета Шопова – цигулка
Златина Георгиева – флейта
София Колева – арфа
Дядо Коледа

ПРАЗНИЧНА НОВОГОДИШНА ПРОГРАМА
31 ДЕКЕМВРИ – 1 ЯНУАРИ

На 31.12.2021 от 22:00 ч. до 02:00 ч. на 01.01.2022 г.,
Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“
Официална градска церемония по изпращането на 2021г

Последователност на участниците:
22:00 ч. - „Керана и космонавтите“
22:45 ч. - „Диана Експрес“
23:35 ч. - Фолклорен ансамбъл „Тракия“ 
23:50ч. - Директно излъчване на новогодишното обръщение на Президента на Република България
00:05 ч. - Фолклорен ансамбъл „Тракия“
00:30 ч. - Дара
Водещ: Деян Славчев - Део