МБАЛ „Свети Мина“ набира средства за ремонт на Педиатричното отделение

15 Дек 2021 12:45

 

 

Благотворителна вечер под наслов „Заедно в подкрепа на Общинското детско здравеопазване“ ще проведе МБАЛ „Свети Мина“ със съдействието на Община Пловдив. Благотворителната коледна вечер се организира за пръв път и ще се състои на 22 декември от 19 часа в ресторант „Бендида“ на Гранд хотел „Пловдив“. Средствата ще бъдат заделени за цялостното реновиране на Педиатричното отделение на МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив, съобщи експертът в отдел „Програми и проекти“ към лечебното заведение Мария Куманова.

Целта е да се подменят остарелите мебели на отделението с нови. Необходимо е да бъде закупена нова апаратура, легла, медицински шкафчета, маси и столчета за стаите, да се положи нова антибактериална подова настилка. Отделението разполага общо с 48 легла, като 20 от тях са за подмяна. Три са за интензивни грижи, а останалите 17 са терапевтични.

„Стените са с опадала мазилка, похабени и надраскани. Леглата са с амортизирани дюшеци и няма необходимите шкафчета и гардероби, в които децата да съхраняват личните си вещи. Няма и звънци, с което родителите да сигнализират лекуващия лекар и дежурния персонал при спешна нужда от помощ, а голяма част от осветителните тела също трябва да се подменят“, споделя състоянието на отделението Мария Куманова.

Вече е направено проучване за себестойността на най-необходимите неща, от които се нуждае Педиатричното отделение. „Ще са необходими не по-малко от 100 хиляди лева. Сумата няма как да бъде отделена от бюджета на болницата, но вярваме, че средствата могат да бъдат събрани от хора, имащи желанието да помогнат на децата да бъдат лекувани в нормални условия, предлагащи им топлина и комфорт“, заявяват от отдела, който се е заел с организирането на Благотворителната вечер.

Main Menu