Кметът на Марица запозна министър Даниел Лорер с проекта за реконструкцията на Голямоконарско шосе

21 Дек 2021 15:25

 

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов присъства на официалната церемония по обявяване на старта на проекта за бъдещ завод за електрически велосипеди в Индустриална зона „Марица“. Гост на събитието бе и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Даниел Лорер призова кметовете да създадат безопасни велоалеи за все по-големия брой български велосипедисти.
„Възползвам се от възможността да похваля цялата българска индустрия – всъщност България произвежда и изнася велосипеди за близо 400 млн. евро. Смятам, че тази индустрия трябва да се разраства. Нека да отправя един апел към всички кметове на български градове – вече в лично качество като велосипедист, но и като министър: Моля Ви създайте читави велоалеи, така че да дадем възможност на хората безопасно да карат велосипедите, произведени у нас, а не само да ги изнасяме“, призова министърът.
Той допълни, че навсякъде, където е възможно в София, се придвижва с колело.
Даниел Лорер приветства началото на тази голяма инвестиция и отбеляза, че това е бъдещето на зеленото придвижване в Европа.
„За нас като политици, това е признание и предизвикателство. Признание, че извървяваме първата стъпка от пътя, който започнахме през лятото с промяната,– случват се проекти, за които вече разказахме и те започват да придобиват своя физически облик. С тази нова инвестиция нека да помечтаем заедно да станем производител №1 на велосипеди в Европа. Ако има нещо, което ни спира по този път, новата администрация в България, в лицето на Министерството на иновациите и растежа е тук, за да го направи възможно“, допълни министър Лорер.

В неформален разговор Димитър Иванов благодари на министър Лорер за отпуснатите 1 500 000 лева за отчуждителните процедури за реконструкцията и разширяването на Голямоконарско шосе и го запозна с подробности от проекта.
„Проектът е факт от няколко години насам, но в него не бе заложено строителството на велоалеи. По мое настояване, както и на бизнеса в Индустриална зона „Марица“ , бяха проектирани и алеи за велосипедисти. Така с изграждането на завода и разширяването и реконструкцията на Голямоконарско шосе, ще бъде дадена възможност на служителите на предприятието, да се придвижват с велосипеди по велоалеята, която ще е близо 7 километра“, обясни кметът на община „Марица“ на министъра на иновациите и растежа.

Main Menu