Кой е Йордан Иванов?

05 Ян 2022 12:58

Юристът и досегашен зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив Йордан Иванов (“Демократична България”) е новият областен управител на Пловдивска област, назначен с решение на Министерския съвет.

 

Йордан Иванов е роден в гр. Пловдив през 1986 г. Завършва Френската езикова гимназия в града, а след това “Право” в Нов български университет.

На местните избори през есента на 2019 г. е избран за общински съветник в Пловдив от листата на “Демократична България”. Избран е и за зам.-председател на Общинския съвет. Заедно с колегите си успява да се пребори за повече прозрачност в работата на местния парламент – сесиите се излъчват пряко в реално време и гражданите могат да проследят кой и как взима решенията за града. Иванов е сред непримиримите поддръжници на провеждането на реформа в общинската администрация и прекратяване на практиката да се роят партийни назначения за сметка на избора на професионалисти. Той е и сред за защитниците на устойчивото развитие на градската среда, води битки срещу презастрояването и непрозрачното и неефективно харчене на парите на пловдивчани.

Иванов печели и съдебното дело срещу бившия кмет на града Иван Тотев заради отказа му да предостави информация за неработещия транспортен проект на Пловдив. Върховният административен съд осъжда кмета, а оттам започва да се разплита и историята на непрозрачно похарчените 45 млн. лв. публични средства за проваления проект. Качеството на транспорта в Пловдив и липсата на контрол над превозвачите и от настоящата кметска администрация продължава да е сред темите, с които се ангажира. В резултат през 2021 г. излизат наяве съмнителните финансови отчети, на база на които превозвачите искат, кметът Здравко Димитров предлага, а “тематично” мнозинство в Общинския съвет, начело с ГЕРБ, одобрява поредни милиони от парите на пловдивчани да се наливат в некачествена услуга.

Първите си стъпки в политиката Йордан Иванов прави през 2009 г., когато се присъединява към “Демократи за силна България”. Това е единствената партия, в която е участвал и участва. От 2016 г. е председател на ДСБ в Пловдив и член на Националното ръководство на формацията. В рамките на коалицията “Демократична България” ръководи екипа за политики в ресор “Децентрализация и регионално развитие” от 2018 г.

Преди да влезе в активната политика, Иванов участва в граждански каузи – и като наблюдател на честността на изборния процес в Пловдив и страната към „Институт за развитие на публичната среда“, и като активист в Пловдив на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“. В началото на 2016 г. инициира гражданска петиция за прозрачност на работата на Общинския съвет в Пловдив.

Експертизата, свързана с развитието на регионите в България, е и политическа, и част от професионалния път на Йордан Иванов като юрист, консултант, адвокат в сферата на корпоративното право. От повече от десетилетие се занимава с консултантска дейност в сферата на правното обслужване и изработката на стратегически, планови документи и управление на проекти. Подпомага правно както български общини в качеството им на възложители, така и фирми, които са възложители и изпълнители на проекти по реда на Закона за обществените поръчки. Адвокат е на браншови организации, консултант на инвестиционни проекти. Започва да работи от първата година на следването си. Претърпява и, както сам го нарича – полезен и оздравителен фалит – при първия си опит като студент да стартира собствен бизнес с внос на стоки от Китай. След това идва успехът в частната сфера.

Йордан Иванов е семеен, а със съпругата му са родители на двама синове.

Main Menu