Болниците в готовност да разкрият легла, на този етап не се налага

11 Ян 2022 16:33

 

 

Няма да се разкриват допълнителни легла за COVID -19 на този етап, но болниците са в готовност да го направят веднага при нужда. Това реши на свое заседание Областния оперативен щаб, чийто председател вече е новият областен управител Йордан Иванов.

Областният управител изпраща запитване до кметовете на общините в Пловдивска област за предстоящите масови мероприятия и ще се вземе решение дали те да се преустановят или да се проведат при особено засилен контрол от страна на РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР.

„Щабът реши да се създаде екип и с представители на ОДБХ и ОД на МВР, освен действащите съвместно с РЗИ“, обяви още областният управител. Целта е да се подпомогне здравната инспекция по отношение на засилване контрола по противоепидемичните мерки. Добрата новина е, че карантината се спазва. „От 3070 проверки за периода 1-10 януари, има само един случай на досъдебно производство за неспазване“, съобщи директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Балев.

На този етап обучението на учениците е присъствено, но се чака указание от МОН как ще продължи да се осъществява.

Йордан Иванов съобщи още, че Областният оперативен щаб счита за целесъобразно общинските щабове да се съберат и да вземат съответни решения по места, тъй като епидемичната обстановката се влошава. Заболеваемостта вече достигна 614,2 на 100 000 души население на 14-дневна база. На този етап от разкритите 831 легла в областта, 347 са свободни. По отношение на ваксинациите д-р Димчева уточни, че има засилен интерес, но към бустерната, а не към първата доза. От 1 до 10 януари от поставените 18 500 ваксини, 13 500 са бустерни. Вече върви и имунизацията при деца под 11-годишна възраст.

Main Menu