Владимир Темелков: “Дигитализация на Пловдив” - “исках, но нямах желание”

30 Сеп 2022 13:07

 

„От 4 години с колегите ми от „Съюз за Пловдив“ активно говорим на тема “Дигитализация на Пловдив”. Реакциите по тази изключително изостанала тема са само позитивни, но изцяло в стил “исках, но нямах желание”. На последната сесия отново настояхме за незабавна дигитализация и получихме следните отговори на ключови въпроси“, заяви общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ Владимир Темелков.

1. Община Пловдив е дигитализирана на ниво “SMS паркиране и кандидатстване в детска градина”.

2. Нямаме кадри, които да мислят за цифровизация. Почти цялата администрация е аналогова. Тя е поставена там поради много причини.

3. Няма стратегия за дигитализация, до края на мандата няма и да има.

4. Компютрите, с които се работи в общината са по-слаби и стари от повечето смартфони.

„Няма нужда да продължавам да изброявам, то и на никой не му се и четат познати теми. От 55000 услуги за 2021 година, около 1100 са по електронен път, което е 2%. Останалите 98% от хората просто обикалят от сграда в сграда и търсят късмета си в намирането на информация.

Ето какво трябва да направим като първи 5 стъпки, за да започнем да наваксваме изгубеното време в последните 15 години“, категоричен е в позицията си Темелков.

1. Създаване на екип с хора от общината и топ експерти от бранша, които аз лично ще поканя, за да дадат цялото си ноу хау по темата за дигитализацията и умни градове.

2. Незабавна дигитализация на най-трудоемките и стари дейности - електронна картотека и издаване на разрешения за строеж, визи за проектиране, подземен кадастър, ПУП и ОУП, докладвания на ЕСУТ и главния архитект, заповеди, наредби, имоти за отчуждаване и други. Пловдив е голям град, с инвестиции и инвеститори, които наливат милиони от данъци в общинската хазна.

3. Електронни услуги като проверка и плащане на данъци онлайн, с детайлни справки кой и къде дължи, с възможност за бързо заплащане през мобилен телефон.

4. Заместник кмет или дирекция “Дигитализация”, за да може подходящи хора с акъл и правомощия да вземат решение и да дърпат града напред в цифровизацията.

5. Подходящ бюджет, съвместно с различни европейски програми и фондове.

 

Общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ има и други предложения, които ще дадат незабавен ефект:

1. Eлектронен парламент, в който гражданите да участват дейно.

2. Онлайн информация за общински болници и здравни заведения - свободни легла, лекари, центрове за рехабилитация, миграционни процеси и др.

3. Смяна на адресна регистрация.

4. Изваждане на заверени дубликати на документи като акт за раждане, адресна регистрация, документи за собственост, удостоверения за наследници и т.н.

5. Пълна справка за движимо и недвижимо имущество, за което се дължи данък. Плащане онлайн.

6. Безкрайната тема за туризма - маршрути, театри, музеи, туристически пасове, събития, връзки с обществеността. Всичко събрано на едно място, с възможност за онлайн активни действия, в това число и виртуални турове.

7. Даване на предложения към общински съветници, групи, директно към кмета на града, които да бъдат разглеждани на комисии.

8. Градски транспорт, трафик информация, онлайн закупуване на билети.

9. Ранно известяване за бедствия, аварии, пандемии и др.

10. Провеждане на онлайн заседания на етажна собствност по различно време, с възможност за гласуване.

„Всичко звучи като произведение от бъдещето, а всъщност сме закъснели само с около 15 години. Имаме възможност да коригираме това своевременно, защото имаме знания и желание”, смята Темелков.

Main Menu