КОНЦЕРТ И ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА „100 ГОДИНИ РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ“

08 Дек 2023 18:23

 

Генералното консулство на Република Турция в Пловдив има удоволствието да покани всички любители на изкуството на празничен концерт и откриване на фотографска изложба. Събитието е озаглавено „100 години Република Турция“ и ще се проведе на 12-и декември /вторник/ от 18.30 часа в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Балканският симфоничен оркестър ще изненада гостите с кратък музикален спектакъл. Групата е създадена през 1991-а година. Музикантите в нея са преподаватели и студенти от Тракийския университет в Едирне. Диригент на трупата е проф. д-р Ахмет Хамди Зафер. Той е заместник ректор на Тракийския университет и директор на Консерваторията към висшето училище.
В концертната програма са включени произведения на Вивалди, Георги Златев-Черкин, Ашък Вейсел, Улви Джемал Еркин и др. Сред зведите на сцената на културния дом ще са именитите солисти от Пловдив - концертмайсторът Мичо Димитров и баритонът Алпер Юнлютюрк.

По време на празничната вечер, чийто спонсор е Българо-турската търговско-индустриална камара, ще бъде представена и фотографска изложба „Турция през обектива ни“. Експозицията е с творби на турските майстори Неслихан и Семих Акча. Те са потомци на изселници от България. Участвали са в много самостоятелни и групови проекти с международно участие. Понастоящем Неслихан Акча се занимава с организирането на събития и кураторска дейност, а Семих Акча е републикански прокурор в Истанбул.

С тези празнични прояви Генералното консулство в Пловдив прави един великолепен финал на поредицата от богати културни събития по повод отбелязванета на първия век от основаването на Република Турция.