Съветниците от ПП-ДБ към кмета на Пловдив: Покажете разрешението за поставянето на ограда на Небет тепе!

29 Фев 2024 10:01

 

С кое разрешение на НИНКН е поставена ограда на археологическия комплекс „Небет тепе“ в Пловдив? Питането е на съветниците от ПП-ДБ в ОбС на Пловдив и е насочено към кмета Костадин Димитров. То ще бъде прочетено по време на днешното заседание на ОбС на града.
Небет тепе, признато за паметник на културата от национално значение, заедно с Джамбаз тепе и Таксим тепе формират Трихълмието, по-известно като „Старинен Пловдив“. То е едно шестте тепета, запазили се до наши дни, около които е построен Пловдив.
Освен това, археологическият комплекс е едно от емблематичните места на втория по големина град в страната и една от любимите дестинации за разходка на местните и на туристите, припомнят Йоно Чепилски, Владимир Славенски, Веселина Александрова, Веселка Христамян, Добромира Костова и останалите от групата.
Няма яснота и предвижда ли се изграждането на други заграждения на Небет тепе в рамките на проекта за реконструкция, ще има ли режим на достъп до комплекса и ако да - в какъв часови диапазон, и обмисля ли се след петата година да се въведе такса вход, питат още съветниците.
Питането на групата вече е входирано. От ПП-ДБ в Пловдив са категорични, че прозрачността по темата е изключително важна и настояват за отговори в законоустановения за това срок.