Изложба показва безценни реликви на пловдивската митрополия

12 Юни 2024 19:05

 

В печатляваща изложба на богослужебна утвар и одежди «Из църковното минало на Пловдивската света митрополия» ще бъде открита с тържествен молебен на 17 юни от 18 часа в храма «Св. Димитрий Солунски» в Стария град.

Изложбата се реализира с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който ще отслужи молебена.

Експозицията с безценните реликви ще остане отворена в продължение на месец и е с вход свободен. Посетителите ще могат да видят експонати, които никога не са показвани. Сред тях са Напрестолен Кръст с поставка с гравиран надпис «†Пловдивски митрополит Максим», принадлежал на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.), Архиерейска корона (митра) от края на XVIII до началото на XIX в., Потир (чаша) с гравирана датировка от 1659 г. и ктиторски надпис на дарителите му. Датировката съвпада със служението на Негово високопреосвещенство Филипополския митрополит Гавриил (1636-1673 г.). Друг интересен експонат е Архиерейски жезъл с гравирана датировка 1784 г., принадлежал на Негово високопреосвещенство Филипополския митрополит Кирил, който е управлявал епархията в периода 1780-1808 г.