Шефът на ''Русофили''-Пловдив е задържан

08 Юли 2024 18:38

Председателят на Национално движение "Русофили"- Пловдив Златомир Дьовленски е задържан за разпространение на държавна тайна. От съобщение на Окръжната прокуратура в града става ясно, че днес са арестувани двама души.

По-рано стана ясно, че тази сутрин Дьовленски е арестуван в дома си.

"Арестът е бил извършен по брутален начин с разбиване на врата на жилището му в кв. Коматево в 5:30 часа тази сутрин", разказа пред БНР депутатът и секретар на парламентарната група „БСП за България“ Иван Петков, като се позова на разказ на майката на Дьовленски. По-късно 33-годишният мъж е отведен от служители на ДАНС в централата на БСП в Пловдив, където председателят на НД "Русофили" -Пловдив има офис.По - късно Окръжната прокуратура в Пловдив съобщи, че наблюдава досъдебно производство като предметът на разследване по делото се отнася до евентуално разгласяване на информация, представляваща държавна тайна – престъпление по чл. 357 ал. 1 от НК.

На 08.07.2024 г. при операция на Териториална дирекция Национална сигурност - гр. Пловдив съвместно с Окръжна прокуратура-Пловдив са задържани две лица, заподозрени в разпространение на информация, представляваща държавна тайна.

По отношение на задържаните се преценяват доказателствата с оглед евентуално повдигане на обвинения, уточняват от прокуратурата.