Тодор Чонов: В максимално кратки срокове движението на автомобили по ул. „Преслав“ трябва да бъде пуснато

16 Сеп 2020 17:23

Комисия от инспектори от Министерство на културата, археолози от Археологическия музей в Пловдив, специалисти от Община Пловдив и ВиК посети на място улица „Преслав“, където при изкопни работи преди 10 дни бе намерена археология. Подмяната на ВиК тръбите разкри зид и улица с посока изток-запад от Римско време.
„Изцяло съдействаме на археолозите. Желанието ни е максимално бързо пециалистите да извършват своите проучвания, да възстановим настилката и в най-кратки срокове да отворим улицата за движение, за да продължи нормалния ритъм на живот“, заяви заместник-кметът по „Транспорт“ Тодор Чонов.
По нареждане на Инспектората за опазване на културното наследство новите ВиК тръби ще бъдат положени на максимално голямо разстояние, така че да не засягат археологията. След като по ул. „Преслав“ бъде възстановено движението, изкопните работи и проучванията на археолозите ще продължат по ул. „Май“. След края на комисията заместник-кметът Тодор Чонов и директорът на ОП „Организация и контрол по транспорта“ инж. Пламен Вълков отново обсъдиха на място възможностите за въвеждане на временна организация на движението по улиците „Виктор Юго“ и „Йосиф Шнитер“, докато тече ремонтът по улица „Преслав“. Преди няколко дни КАТ върна за преразглеждане предложението на ВиК за десен завой от ул. „Гладстон“ по ул. „Виктор Юго“ заради голям риск от пътно-транспортни произшествия в зоната.
Светофарът на кръстовището на улиците „Гладстон“ и „Преслав“ продължава да работи, тъй като по този начин се осигурява безпрепятствено пресичане на пешеходци от и за градината „Цар Симеон“.

Main Menu