В ДГ „Мирослава“ отбелязаха Деня на приятелството

12 Фев 2021 19:54

 

И тази година екипът на ДГ „Мирослава“ отбеляза традиционния си празник „Ден на приятелството“ по случай 14 февруари, съвместно с деца, учители и родители. В продължение на една седмица децата дадоха полет на своето въображение и твориха за приятелите си, с което се реализираха редица проекти в групите, съвместно с родителите.

Въпреки създадените обстоятелства и невъзможността децата от детската градина да празнуват заедно, се осъществи видео връзка между групите, която позволи те да общуват в реално време, да се забавляват, да отправят послания за приятелство, обич и подкрепа един към друг и да съпреживеят заедно радостта от празника.

Екипът на детската градина прилага метода на Мария Монтесори в работата си с децата и споделя нейните принципи за правото на избор, свобода, учене чрез преживяване и независимост и др. Според нея „Първата идея, която детето трябва да придобие, е идеята за разликата между добро и зло”, както и това, че от всички неща на света „най-голямата сила има любовта между хората.”

Водени от тази философия, екипът инициира проект „Пътуваща книга на приятелството“, който успешно се реализира с активното участие на всички Монтесори детски градини от Община Пловдив – ”Марица”, „Майчина грижа”, „Мир”, „Малина”, „Велимира”, „Буратино” и „Малкият принц”.

Децата и учителите от всяка детска градина имаха възможността да претворят своето виждане за приятелството чрез пъстри рисунки и сърдечни послания: „Приятелството е прегръдка на сърцата”, „Приятелството е любов и доброта”, „Истински приятел е този, който ти подава ръка и докосва сърцето ти” и др. Мотото, което обедини всички послания е „Приятелство за всички деца по земята!”

Страниците изминаха вълнуващия път между осемте детски градини и се събраха в голямата „Книга на приятелството”, изпълнена с творческия ентусиазъм и креативност на децата. Обединяването на Монтесори детските градини в една обща кауза е потвърждение, че макар и различни, заедно децата могат да обичат и да творят добро. С проекта „Пътуваща книга на приятелството“ се създаде възможност децата заедно да съпреживеят радостта от приятелството, подкрепата и обичта като значими човешки ценности и добродетели, така необходими в днешно време.
Децата и екипът на детска градина „Мирослава” се обръщат и към всички нас с въпроса: „Дали и ние сме такива приятели, какъвто бихме искали да имаме”…

Main Menu