Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов връчи награди на победители в математическо състезание

01 Юни 2022 12:57

 

На церемония в ОУ „Кочо Честеменски“ кметът на район „Централен“ Георги Стаменов връчи награди на победителите в състезанието по ментална аритметика „Математически тайни и загадки с абакус“
В него участваха деца и ученици от детски градини, училища и клубове от Пловдив на възраст от 5 до 10 години. Малките математици решаваха 65 задачи, като първите 35 от тях бяха на сметало абакус, а останалите 30 – на въображаемо сметало.
„Математиката е в основата на много съвременни професии. Надявам се, че любовта ви към този предмет ще ви отведе към някоя от тях и ще ви помогне да надградите знанията и уменията си и в други области“, посочи кметът на район „Централен“. Той честити празника на всички деца и им пожела весело и безгрижно лято.
Наградите за класираните на първо, второ и трето място са съответно - четци на електронни книги, смарт часовници и безжични слушалки, а специалната награда – таблет.
Призове връчиха и кметът на район „Западен“ Димитър Колев и проф. д-р Боян Златанов, заместник-декан на факултета по математика и информатика в ПУ „Паисий Хилендарски“, както и представители на „Академия КИТ“.
Състезанието е организирано от Съвета на настоятелите на „Училищно настоятелство при ОУ „Кочо Честеменски“, в партньорство с „Академия КИТ”, под патронажа на проф. д-р Боян Златанов, заместник-декан на факултета по математика и информатика в ПУ „Паисий Хилендарски“ и се провежда с подкрепата на СБУ към КНСБ и РСО към КТ „Подкрепа“ – Пловдив.
Менталната аритметика възниква преди повече от 5000 години и се практикува в над 50 държави. Чрез нея децата развиват паметта, логиката, креативното мислене и въображението си. От следващата учебна година тя ще се изучава и от учениците в ОУ „Кочо Честеменски“.

Main Menu