Печат на тази страница

Къща в район Източен е пред срутване заради строителен изкоп

22 Юни 2021 08:55

Двуетажна сграда в Пловдив е пред срутване заради строителен изкоп, съобщава bTV.

По тази причина снощи се е наложила спешна евакуация.

 

Къщата е силно наклонена на една страна и според експертите е опасна за обитаване. Част от покрива също се е срутил. Застрашен е и съседен имот.

До напуканата къща е трябвало да се построи жилищна кооперация. Засегнатият имот е бил на калкан с друга къща, премахната от строителя. Инцидентът се случил именно при отстраняването. За късмет обитателите не са били у дома си по това време.

Зам.-кметът на район "Източен" в града Атанас Кунчев обясни, че сигналът за случая е постъпил при тях около 14.00 часа вчера.

Главният инженер на РДНСК, пристигнал на място, за да направи оглед, е констатирал, че къщата вече е негодна за обитаване.

Кунчев обясни, че сградата има некачествено укрепване и при дъждовете някоя от каменните основи е поддала.

Обитателите на имота са настанени от строителя в негов апартамент.

По случая е написан констативен протокол, който днес ще бъде връчен на собствениците. С документа те ще могат да предявят искания към инвеститора за обезщетение.

Според него засегнатата къща трудно може да се укрепи. Обясни, че най-напред трябва да се укрепи основата и да се премахнат покривът и напуканата конструкция. Къщата може да се възстанови едва след като се стигне до здрави основи.

За обекта има влязло в сила разрешително за строеж. Инвеститорът ще бъде санкциониран от РДНСК.

Main Menu