Рисунки, урок по безопасност на движението и вело шествие в „Северен“ в Европейската седмица на мобилността

18 Сеп 2020 15:32

 

 

Цветна палитра от събития беляза Европейската седмица на мобилността в район „Северен“. Инициативата се проведе в красивия парк „Рибница“, като мащабната проява включи няколко различни дейности.

В конкурс за рисунка на тема „Избери как да се придвижваш“ ученици претвориха Пловдив и район „Северен“, пречупени през техния поглед-с чист въздух, без шум, с велоалеи, много колоездачи, с деца, които се забавляват без опасност за здравето и живота си. Състезателите –от четвърти до шести клас от НУ „Христо Ботев“, ОУ „Д. Димов“, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „П. Волов“, СУ „Хр. Данов“ и СУ „П. Яворов“ бяха разделени на 6 отбора по 5 души. След изтичане на определеното време, петчленно жури оцени творбите и класира победителите в днешния конкурс. Най-достойна за първото място бе работата на СУ „П. Яворов“. На второ място се класира отборът на СУ „Хр. Данов“. Трето място журито присъди на ОУ „Райна Княгиня“. Първенците получиха своите награди от кмета на района Стоян Алексиев-отборни грамоти, а за всеки художник имаше пакет с флумастери.

Най-малките участници бяха възпитаниците от подготвителната група на ДГ „Весела“, които проведоха занимателен урок по безопасност на движението в градска среда. За тях бяха осигурени лакомства от районната администрация.

Кулминацията на деня бе вело шествието по очертания маршрут в алеите на парка, което бе поведено от кмета на района Стоян Алексиев. Вело шествието прочете в дух на спортменство и каране на безопасна дистанция един от друг.

Кметът на „Северен“ приветства участниците в различните прояви и им пожела едновременно да спортуват и да се забавляват. „Всички ние искаме по-чист, по-тих и по-безопасен град, с по-малко задръствания. Затова е добре да се фокусираме върху използването на по-устойчиви видове транспорт като колоезденето, ходенето пеш, колективното пътуване и използването на градския транспорт. Това ще допринесе с общи усилия да превърнем Пловдив и нашия район „Северен“ в по-приятно място за живеене“, добави още той.

В края на мащабното събитие бе изтеглена томбола с награди и най-голямата –велосипед зарадва четвъртокласничка от НУ „Христо Ботев“.

Main Menu