НЧ "Проф. Кирил Дженев-2018" в район „Северен“ стартира ремонта на новия си дом

04 Мар 2022 10:21

 

НЧ "Проф. Кирил Дженев-2018" в район „Северен“ даде старт на ремонта на новия си дом.След решение на Общински Съвет Пловдив миналата година, читалището получи общинско помещение за безвъзмездно ползване.Сградата се намира на ул. „Филипово“ 37.Решението е взето по предложение на кмета на района Стоян Алексиев.

Служителите на читалището сами финансират ремонтните дейности.Помещението се нуждае от основен ремонт.Започнало е премахването на пропадналите тавани и амортизираните от влагата стени.

Очаква се при благоприятни метеорологични условия до 2 месеца сградата да бъде приведена в добър вид, за да посрещне НЧ "Проф. Кирил Дженев-2018".

През 2009 г. е създадена малка танцова школа, която се разраства до школа с над 300 танцьори, четирима хореографи и танцови зали на пет различни локации в града. В нея танцуват хора от различна възраст, с различни професии. В годините след много участия, фестивали, проекти, концерти, се вижда нуждата на хората, на децата да имат място, където може да се развива култура, да се съхранява и развива българския фолклор.Тогава възниква идеята за учредяване на читалище. През 2018г. започва работа най-младото читалище в Пловдив. За краткото време, през което то работи, се формират школи в областта на изкуствата и науката, сред които –народни танци, балет, съвременен танц, пиано и солфеж, школа по поп и джаз пеене, рисуване, математика, пантомима, везба и английски език. Подбран е екип от професионалисти, които да работят с децата.

НЧ "Проф. Кирил Дженев-2018" организира редица мероприятия със съдействието на район „Северен“ и с подкрепата на районния кмет Стоян Алексиев. Читалището печели и работи по проекти на Община Пловдив.

В района на читалището няма друго средище, където децата могат да се запознаят с различни изкуства. Обучават се вече над 160 деца в различните школи. Създадена е и библиотека с над 6000 заглавия от българската и световна класика и специален раздел за изкуство и фолклор, като амбицията на НЧ "Проф. Кирил Дженев-2018" е да направи най-голямата колекция от книги за българския фолклор. Името, което носи читалището, е на доайена на българския сценичен фолклор – проф. Кирил Дженев и целта е да се продължи запазването и разпространението на българския фолклор и българското сред децата.

„Благодаря на кмета на район „Северен“ г-н Стоян Алексиев и на цялата администрация за съдействието, което ни оказаха, за да може НЧ "Проф. Кирил Дженев-2018" да намери своя дом!“, заяви секретарят му Петя Маринова.

„Гордеем се, че на територията на района имаме читалище, което да предлага на децата толкова богата палитра от науки и изкуства, където малчуганите могат да развиват своите умения.Те заслужават да разполагат с помещение, което да им осигури стабилност и спокойствие при осъществяване на дейностите“, каза районният кмет Стоян Алексиев.

 

Main Menu