В „Тракия” откриха първия парк в памет на донорите

05 Ное 2021 15:55

 

 

Първото в страната пространство, посветено на донорите, бе открито днес в парк „2019” в пловдивския район „Тракия”. Инициативата е на членовете на „Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“, получили шанс за нов пълноценен живот.

Благодарение на подкрепата на кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров и инициативата на Сдружението, това е първият завършен парк в памет на донорите в страната, който включва чешма-паметник, открита на 21.06.2019 г., и дарените сега 12 пейки като знак на почит и признателност към донорите и техните близки.

"Направихте така, че парк "2019" да стане по-красив. Добрите дела трябва да се разпространяват. Радвам се, че инициативата „Дари живот” срещна нашата „Пейка с послание”. Пейките с послания в района ни вече стават 90. Благодаря за всичко, което правите" - заяви кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

„Мисията на кампанията „Дари живот“ е да покаже, че донорството е жестът, който осмисля последния миг от живота на човека, дарявайки живот на друг човек. Това е единствената възможност една малка частица да продължи живота си и след теб, заедно с човека, който си спасил. Затова в България е необходимо да се усъвършенства редът и организацията на органното донорството чрез увеличаване на донорските бази и чрез създаване на по-добра мотивираност в координаторите по донорство, както и регистър за волеизявленията на хората по отношение на донорството“, сподели Стефан Тамбуев - председател на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

Сред присъстващите на събитието бяха Антон Кутев, който като народен представител в 44 НС е помогнал за старта на инициативата, новият председател на Националната пациентска организация Наталия Маева, роднини на донори и др.

Main Menu