Публична инфраструктура искат в Остромила и Беломорски

27 Окт 2020 22:07

Развитието на терториите на райони Южен в следващите 20 години обсъдиха днес граждани, представители на районните администрации и екипът, осъществил промените в новия Общия Устройствен План (ОУП) на Пловдив., предаде радио Пловдив. 

Изграждане на общинска инфраструктура в територия в карето между кварталите Коматево, Беломорски и Овощарския институт поискаха граждани. Кметът на района Костадин Язов обясни, че става дума за частни земеделски земи: "Няма причина да влезем в частна собственост и да правим каквото и да било, защото последствията за администрацията после ще са по-серизони".

Според районния кмет, за изграждането на публична инфраструктура в това каре от голямо значение е поведението на община Пловдив. Той изрази надежда тя да прояви воля и бързо да започне сътавянето на ПУП-ове и регулация, тъй като по думите му, проблемът на хората от тези райони не са само пътищата, а и водата, канала и тока. Иначе в коментираните зони в Южен и Западен, които – макар и върху земеделска земя и без инфраструктура, продължават да се заселват, по план се предвиждат до 600 метра парцели и ниско застрояване до 7 метра.

Извън това каре, в Южен е предвиден нов парк до стадиона в Коматево, а по отношение на траснпортната инфраструктура, според екипа, съставил промените в ОУП: "ключово ще е изграждането на Модър Царевец, разширяването на бул. "Ал. Стамболийски" и пътният възел за връзка с Район Тракия. Тук е и изоставената ЖП линия, която по-късно ще влезе в градската железница".

По демографски показатели, най-големият по демографски показатели район в Пловдив - Южен има тенденция до 2040-та година да стане 80 394 души. В него има нужда от 3 нови детски градини, като една от тях вече се изгражда, а друга е в инжинеринг. Нужда има и от ясли за по-малките, тъй като и в момента за 180 деца няма места.

От двучасовите дебати за районите стана ясно още, че се предвижда разширяване на Пещерско шосе на север, изграждане на път от "Тезиите" до Прослав и значително увеличаване на площта на гробищните паркове в същия квартал и в Коматево.

Main Menu