Стартира европейската седмица за намаляване на отпадъците на територията на район „Южен“

23 Ное 2021 16:23

 

Ежегодно в район „Южен“ се отбелязва Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Тази година темата е „Кръгови общности“ и седмицата стартира с една нова инициатива „Осинови дърво“.

Кампанията „Осинови дърво“ цели да привлече всички живущи в района, които искат да осмислят по един по различен начин празника си - рожден ден на детето си, семеен празник или друг повод, като изберат и закупят дърво от подходящ вид съгласувано първо с еколозите на района и съвместно с тях се определи мястото му за засаждане. Всеки един участник ще получи сертификат от кмета на район „Южен“ за участието си в кампанията.

Днес старт на кампанията положи първокласника Георги Стоянов Атанасов от СУ „Св. Константин Кирил Философ“ със своята майка, като сподели, че иска повече деца, като него да се включат в тази благородна инициатива.

„Ние децата искаме повече зеленина, защото какво е град без дървета, все едно море без пясък“- каза той. И да ще се грижа за това дърво, за това избрахме и това място в близост до дома, където живея“.- допълни той.

Зам. кмет на район „Южен“ Екатерина Стефанова и зам. кмета Панко Енев му връчиха и първият сертификат подписан лично от г-н Костадин Язов с благодарности към него и родителите му, за това, че подкрепят детето си в тази благородна инициатива, като оставят нещо добро след себе си: „Ръка за ръка за един по-чист свят!“

Втората инициатива, която стартира вчера е проведеният открит урок в онлайн среда с учениците от 7 клас на СУ „Константин Величков“ с класен ръководител Диана Димитрова на тема: „Мисли зелено, събирай разделно“ съвместно с инж. Евтимия Първанова - главен експерт „Екология“ при район „Южен“ и г-жа Виктория Гецова - регионален мениджър на „Булекопак“. Презентацията, която бе споделена с учениците събуди техният интерес и се създаде една много добра атмосфера на дискусия. В нея се коментираха въпросите как да събираме отпадъци разделно, къде са контейнерите за разделно събиране и др.

Учениците предложиха и за в бъдеще да имат подобни такива срещи с представители от различни институции занимаващи се с проблемите на околната среда в техният град, за да може наистина градът ни да стане град с по-малко отпадъци и по-чист въздух.

 

Кампанията „Осинови дърво“ продължава и търси своите осиновители.

Телефони за контакти: 032/276-131 отдел „Екология“, https://south-plovdiv.bg

Main Menu