Ученици от училище „Драган Манчов“ засадиха цветя в Световния ден на Земята

22 Апр 2021 13:38

 

Учениците от 4 „б“ клас на ОУ „Драган Манчов“ представиха презентация за Световния ден Земята. Със стихове, песни и танци възпитаниците на Силвия Вардинова показаха, че възстановяването на Земята и нейните ресурси зависи от всеки жител на планетата. Специални гости на тържеството бяха кметът на район „Западен“ Димитър Колев, зам.-кметовете Георги Георгиев и Димитър Караилиев, както и експертите на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БД ИБР) Младен Ангелов и Людмил Милчев. Пред тях децата демонстрираха знанията си за богатствата на природата и тяхната значимост за човечеството, представиха визията си за съхранение на ресурсите на Земята, опазването на водата, разделното събиране на отпадъци и обогатяването на растителния свят.
„Трябва да помислим как всеки един от нас може да защити природата - от това дали пестим водата при миене на зъбите си или дали изключваме електроуредите, когато не ги използваме. С малки стъпки всеки човек може да допринесе Земята да бъде чиста, красива и да я съхраним за бъдещите поколения“, подчерта директорът на ОУ „Драган Манчов“ Десислава Стаменова.
Експертите от БД ИБР разкриха интересни природни процеси, които се отразяват върху живота на планетата. Един от тях е, че „Ледът играе ролята на изолатор и под него водата запазва своята положителна температура. По този начин реките и моретата не замръзват напълно и организмите в тях оцеляват през студения период на годината“, коментира Младен Ангелов.
„В нашия район сме организирали разделно събиране на отпадъци и регулярното им извозване, като продължаваме да облагородяваме междублоковите пространства и дворовете на детските градини и училища, за да направим града ни по-чист и красив“, подчерта от своя страна кметът на район „Западен“ Димитър Колев.
След това четвъртокласниците заедно със своите гости засадиха 40 бегонии в двора на училището и обещаха, че ще се грижат за тях.

Тази година инициативите за 22 април преминават под мотото „Да възстановим Земята“. Отбелязването на Световния ден на Земята се провежда в 192 държави.

Main Menu