Стоян Алексиев: Ще създам по-добра жизнена среда за жителите на район Северен

11 Окт 2019 17:38

Кандидатът за районен кмет на ГЕРБ за район Северен Стоян Алексиев дад специално интервю пред PlovdivskiNovini.bg

Кой е Стоян Алексиев за хората, които не Ви познават?

- Обикновен човек. Семеен, с три прекрасни деца и съпруга. Роден съм на 12 октомври 1978 година, пето поколение кършиякалия. Завърших висше икономическо образование, а след това и две магистратури в Аграрния университет – „Европейски експерт по земеделие и селски райони“ и „Финансов мениджмънт“. Специализирах озеленяване и цветарство в САЩ и Англия. От осем години съм директор на общинското предприятие „Градини и паркове“.

Как приехте кандидатурата за кмет на район Северен?

- Изключително отговорно и с голяма амбиция да работя за хората от района и „Северен“ да стане най-доброто място за живеене в Пловдив. Уверен съм, че заедно със силен екип и всички, които милеят за Кършияка, това е възможно. Имам управленски опит и резултатите от моята досегашна работа се виждат – след осем години като директор на „Градини и паркове“ и благодарение на професионализма и всеотдайността на над 600-те служители в предприятието любимият ни град е по-зелен, цветен и красив. С още по-голяма енергия съм готов да работя за „Северен“.
Благодарен съм на районната структура на ГЕРБ, че ме предложи, на изпълнителната комисия и лично на Бойко Борисов, че утвърдиха номинацията ми. В хода на предизборната кампания ще се опитам да спечеля доверието и на моите съграждани.

Живеете в квартала, кои са проблемите в района?

- Проблемите са обичайните – има улици, които се нуждаят от ремонт, паркоместата са недостатъчни, много вътрешкоквартални пространства, както и цели публични зони, се нуждаят от благоустрояване. В целия град единствено кметството на „Северен“ все още се помещава в бараки, надявам се следващия мандат този проблем най-после да бъде решен, защото съвременната материална база е важно условие за по-доброто обслужване на гражданите.

Изпитвам уважение към усилията на всички досегашни кметове да направят нещо хубаво за района. При управлението на ГЕРБ в Пловдив през последните осем години бяха постигнати видими добри резултати. Не зная дали някой вече си спомня как преди девет-десет години още в първите дни на януари родители чакаха на денонощни опашки пред детските градини в „Северен“, за да запишат децата си за учебната година от 15 септември. С въвеждането на системата за електронно класиране, с разширението и разкриването на нови групи в редица детски градини този кошмар остана в миналото.

Междувременно обаче се родиха много деца. Трябва да осигурим добри условия за тях и родителите им, които спокойно да ходят на работа. Ново детско заведение с шест групи за детска градина и една яслена група предвиждам да се изгради в близост до кръстовището между ул. „Победа“ и ул. „Иван Рилски“, където теренът е точно с това предназначение. С още две групи може да се разшири ДГ „Бреза“, за да се осигурят места и за децата от новите блокове. Подобряването на образователната инфраструктура също е сред приоритетите ми – продължавам със санирането на всички сгради и облагородяване на дворовете. Имам идея за летни занимални, които да осъществя със съдействието на училищните ръководства и компетентните институции в сферата на образованието.
Най-важното за мен е близката връзка с хората. Работата на администрацията е да служи на гражданите, бързо и качествено да решава поставените от тях проблеми, защото те са нашият работодател.

Гарантирам, че ще е така, ако ме изберат за свой кмет.

Какво е състоянието на парковете и детските площадки? Къде е нужно да се изградят нови?

- От пълно обновление се нуждае парк „Рибница“. В района той е най-големия и с най-много посетители. Ще разработим проект, в който задължително ще заложим изграждане на поливна система, допълнително озеленяване, детска, спортна и кучешка площадка, пейки и осветление. Този прекрасен парк трябва да се превърне в истинска зелена перла.

Много паркове и градини в района бяха възстановени и облагородени през последните години – „Красива България“, „Сърнена гора“, „Надежда“, „Панагюрище“ и др. Знам го, защото всичко това стана със съдействието на ОП „Градини и паркове“. Направеното обаче никога не е достатъчно. Искам хората, като излязат от домовете си, да се чувстват така приятно, сякаш са попаднали в парк, да има къде наблизо да поиграят децата, да поспортуват или да разходят домашния любимец. В тази насока са и препоръките, които чувам при срещите си с граждани в хода на предизборната кампания за местните избори.

Кои проекти трябва да продължите и са приоритет за Вас?

- Моят основен приоритет е да служа на гражданите и да създам по-добра жизнена среда. Същевременно следващия мандат в „Северен“ предстои и изпълнението на големи инфраструктурни обекти на общината, като някои от тях с финансова помощ от държавата – реконструкция на Голямоконарско шосе и Рогошко шосе. До края на годината се очаква първа копка и за старта на големия воден проект, който ще преобрази голяма част от района. Според своите правомощия ще съдействам всички тези проекти да се осъществят по възможно най-добрия начин.

В следващия мандат едно от големите предизвикателства ще е Водният проект? Ще се справите ли?

- Интегрираният проект за водите на Пловдив на стойност около 115 милиона лева е по оперативна програма „Околна среда“. Той е много важен за „Северен“, тъй като на близо 45 улици ще бъде подновена водопроводната и канализационната мрежа, а това ще реши проблема с ВиК авариите. Нов магистрален водопровод ще бъде изграден на бул. „Дунав“ – ул. „Брезовско шосе“, както и допълнителен колектор, който да предотврати рисковете от наводнения при поройни дъждове. Лично ще контролирам качественото изпълнение на проекта в предвидените срокове. Нямайте и грам съмнение, че ще се справя.

Ще продължите ли борбата срещу незаконното строителство в ромските махали в Северен?

- Нулева толерантност към незаконното строителство, независимо в кои квартали е то. Няма да допусна да „никнат“ нерегламентирани постройки, а всичко, построено досега пряко закона, ще бъде съборено. Това го гарантирам. В същото време няма да оставя беззащитни майки с малки деца под открито небе, за такива случаи ще предложа социални алтернативи.

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

Main Menu