Здравко Димитров: Ще работя, за да поставя Пловдив на световната карта

12 Окт 2019 19:10

„Ще работя с цялото си сърце за Пловдив, за утвърждаването му като център на културата, изкуството и науката. Голямата ми амбиция е да поставя Пловдив на световната карта, защото имаме основание за това – ние сме в класацията за шестия най-древен жив град в света“. Това заяви по време на срещата си с трите пловдивски Ротари клуба кандидатът за кмет на ГЕРБ за Пловдив Здравко Димитров.

Ротари клубовете в града работят повече от три години по тази значима идея, както за пловдивчани, така и за всеки българин. С тази „емблема” трябва да се гордее всеки, твърдят ротарианците. Те искат да поставят монумент, където всички гости да могат да отидат и заснемат посещението си в най-стария жив град в Европа. Ще бъде избрано подходящо място в града, а монументът ще е реплика на един от най-значимите артефакти – древен съд, който е открит при археологически разкопки на Малтепе. Той е на 9 хиляди години и е доказателство, че на територията на днешен Пловдив още от тогава е имало селище, което е просъществувало и до днес.

Здравко Димитров подкрепи идеята и е готов като бъде избран за кмет да съдейства за реализацията на проекта за паметник, който вече е подготвен.

Преди почти 10 години в публикация в „Дейли телеграф” бяха изброени всички най-стари градове в света, които съществуват и до днес. Сред тях е и Пловдив - специалистите го цитираха сред проучваните от тях европейски градове. От тогава Ротари клубовете работят за утвърждаването на Пловдив като културна столица на Европа. Според тях би било непростимо да не се възползваме от факта, че пловдивчани сме наследници и живеем в земи с история от хилядолетия.

Main Menu