Печат на тази страница

Петя Ставрева в Брюксел: Успешното развитие на селските райони е ключ към бъдещето на ЕС

16 Юни 2022 12:42

 

„Политиката за развитие на селските райони трябва да е съобразена с реалните нужди и възможности на жителите на малките населени места. Необходими са дългосрочни решения и инвестиции за подобряване на инфраструктурата и създаване на нови възможности за заетост в тях.“ Това, каза председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева. по време на обсъжданията на стратегическа конференция за селските райони Rural Pact Conference, която се провежда на 15 и 16 юни в Брюксел.
Възраждането на селските райони и успешното им развитие изискват партньорство между жителите на най-малките населени места, местната власт, земеделските производители и институциите на регионално, национално и европейско ниво, посочи Петя Ставрева..
На форума тя представи предложението на ПП Обединени земеделци за промени в политиката на развитието на селските райони през новия програмен период на Европейския съюз (ЕС). Сред тях са стартиране на регионални програми, подобряване на свързаността и инфраструктурата в най-малките населени места и създаване на възможности за дигитална трансформация.
Успешното развитие на селските райони е ключ към бъдещето на ЕС, тъй като те представляват над 80 на сто от територията на общността, подчерта Ставрева.
Конференцията е организирана от Европейската комисия (ЕК) и цели да бъдат представени предложения от максимално широк кръг заинтересовани страни.
Форумът беше открит от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря по земеделие Януш Войчеховски. В конференцията участват над 400 представителите на институциите, на местните общности, политици, експерти, които дебатират бъдещето на селските райони в ЕС.

Main Menu