Експертна среща на тема образование организира председателят на БСП – Пловдив Иван Петков

11 Авг 2022 10:16

 

Председателят на Градски съвет на БСП - Пловдив Иван Петков организира среща със социалисти, работещи в сферата на образованието. В дискусията се коментираха проблемите на детските градини, на средните и на висшите училища, както и възможните решения.
Обсъждани бяха въпроси, свързани със системата Монтесори и отговорното родителство, през пресичане на подмяната на българската история, засилване на възпитателната функция на детската градина и на училището, до дуалното обучение. Изразена бе силна тревога за нарастващата агресия и недостатъчния интерес към професионалното обучение. Делегираните бюджети следва да се развиват не само по модела „парите следват ученика“. Добре е да се увеличават заплатите на учителите, но и да нараства издръжката на ученика. Време е не само да се обещават средства, но и да се строят хуманитарната и математическата гимназия, категорични бяха участниците в дискусията.
Представители на пловдивските висши училища се обединиха около позицията, че досегашното управление е длъжник на висшето образование – като финансиране, система за измерване на качеството, инвестиции в материалната академична среда.
Участниците в дискусията заявиха готовност за бъдещи срещи по конкретни теми и политики, за да са разбираеми посланията на левицата за качествено образование чрез нови образователни технологии и модернизация на базата според потребностите на дигиталното поколение, чрез възпитание в родолюбие на образовани, знаещи и можещи български граждани.

Main Menu