Сиди: Държавата трябва да отпуска нисколихвени заеми за млади семейства и да покрива част от кредити за първо жилище

28 Сеп 2022 09:26

Александър Сиди е съпредседател на ВМРО и водач на листите на партията във 2 МИР Бургас и 16 МИР Пловдив град

 

Как бихте описали днешната политическа ситуация? За четвърти път на избори за такова кратко време.

 

Ситуацията е ужасяваща. Ще настъпим мотиката пак от грешния край. Явно не сме се научили да мислим преди да отидем до урните. В момента инфлацията е като тази от 1997 година. Цените постоянно се вдигат. Хората са обезверени и виждат, че няма спасител на тези избори. Очаква се ниска избирателна активност. Това ще помогне на партиите с твърд електорат като ГЕРБ. За това и всеки ден се говори, че няма нужда да се гласува, защото няма да има правителство. Дори един човек в неделя да не отиде за гъби, то той ще избере също 240 депутата. Най-добре е да прочетат програмите на партиите. Да си изберат една и да гласуват за нея.


Обезвериха ли се българите?

 

Така е, и за това се постарахме всички. Ние от ВМРО и останалите партии, обещаваме нещо преди изборите и после го забравяме. Българите се лутат между това, кой ще е новият спасител и кой да ни оправи. Разликата между ВМРО и останалите е, че в 44-тото НС обещахме 300 лева минимална пенсии. Това беше популистко, но четири години се борихме с ГЕРБ за това и то се получи. Когато обещаеш нещо, трябва да го изпълниш. В тази кампания обещаваме такива неща, които можем да изпълним. Хубавото е, че вече изпълнени обещания на ВМРО се ползват от други партии на техните билбордове. Всичко това е откраднато. Поредната лъжа на доскоро управляващите. На билбордовете пише, че са направили и данъчни облекчения за децата. 450 лева за всяко българско дете, което получиха родителите в началото на 2022 г., беше данъчно облекчение, гласувано по настояване на ВМРО през 2020 г. в 44-тото Народно събрание, в бюджета за 2021 година. Това може да бъде лесно проверено. Но за съжаление за тези, които ни управляваха досега, очевидно истината няма голямо значение. За това в тази кампания има само лицемерие и лъжа. Аз лично се надявам, че в неделя българските граждани ще излязат и ще накажат лицемерието и самоувереността на този политически „елит“. А умният избор е с номер 5 за ВМРО, които сме доказали, че работим в интерес на българските граждани.


Част от кампанията Ви мина в битка с високите цени на горивата и тока. Може ли те да бъдат по-ниски и как държавата трябва да се намеси?

 

Това е продължение на нашата борба с монополите. Когато ВМРО управляваше с ГЕРБ, цените на тока не се вдигаха всеки ден. Ние правихме така, че регулаторите си вършиха работата. Сега, когато ни управляваше най-некадърното управление на страната - където бяха събрани водата и олиото (ДБ и БСП). Всички монополи си правят каквото искат. Ще дам пример с Лукойл. Цената у нас няма как да е повече от 2.50 лв за литър. Нашата рафинерия работи с руския суров петрол – „Урал“, чиято борсова цена е с 30-40 долара по-малко от американския сорт „Брент“. У нас се работи с Урал, но ни фактурират като за сорт Брент. За това и цените по бензиностанциите са като в Европа. Крадат ни безобразно. Същата работа е с газа. Спряхме да взимаме директно от Газпром, но в страната влиза същият руски газ, но чрез посредници. Дори митичните кораби с американски газ не достигнаха до българския пазар, а бяха продадени на посредници в Гърция. Същото е с тока. В Португалия спряха да продават евтиният ток извън страната, а започнаха да изнасят скъпия от зелените централи. Така намали цената за своите граждани. Ние продаваме евтината енергия от АЕЦ Козлодуй в чужбина, а за българите вкарваме в микса скъпата зелена енергия. За това и цените са толкова високи.


ВМРО поиска таван на търговската надценка – 10%? Какъв ще е ефектът от такава мярка?

 

Това може да стане много бързо и лесно. Слагането на този таван ще спре спекулата. Всички виждат, какво се случи с олиото. Купувате олио на 1.50 лв и го задържате в складовете за три месеца. После го продавате за 5.50 лв. Когато се сложи таван на търговската надценка на посредниците, то той не може да продаде една стока с печалба 4 лв. 10 % са достатъчни те да покриват своите разходи. Когато се направи един хляб за 1 лв, то той няма как да бъде продаден за повече от 1.10 лв. Така ще се намалят цените за българите, които ги очаква една ужасяваща зима.


Имате и мерки срещу демографската криза и мерки за подпомагане на младите хора….


В повечето програми пише, че партиите се борят да осигурят живот на младите в България. Но никой не казва как. За това и младите продължават да бягат в чужбина. Единствената демографска мярка през последните 30 години, случила се в България, са данъчните облекчения за деца, които бяха гласувани по настояване на ВМРО през 2020 г. и които хората получават вече.
Другото, което сега предлагаме е при първата работа на всеки млад човек в рамките на 24 месеца той да не плаща и да не се дължат за него социални осигуровки. Това е една от тежестите на бизнеса.


Ето една реално работеща мярка. Младият човек ще получава, първо, малко по-високо възнаграждение, защото от него няма да се вземат социални осигуровки, и второ, ще бъде по-привлекателен за наемане от страна на бизнеса, защото за него няма да се дължат осигуровки. Когато един човек започне активно работа в България, много трудно след това ще започне да мисли да ходи някъде навън.

Какво ни пречи да направим като Орбан, който отпуска нисколихвени заеми за млади семейства? Какво пречи например държавата да не прибира държавните такси за придобиване на първо жилище на млад човек до 35-годишна възраст? Какво пречи държавата да покрива част от заема, взет от този млад човек за закупуване на първото си жилище, в рамките например на 10%, когато се роди първо дете и в рамките на още 15%, когато се роди второ дете? Това би било инвестиция в младите, които ще произвеждат БВП и тези пари ще се върнат в държавата. Това са мерки, които ние говорим вече толкова години и се опитваме да направим.


Защо ВМРО трябва да заслужи доверието на хората и отново да е във властта?


Защото ВМРО изпълнява своите обещания. Защото ВМРО говори мъдро и разумно. Защото ВМРО е гласът на българския патриотизъм. В последните три Парламента нямаше нито една формация, която да гледа българския интерес. Имаше хора, които се отчитаха в Вашингтон, такива, които се отчитат в Москва, както и такива, които се отчитаха в Анкара. ВМРО е разумният избор. Изборът на онези българи, които искат да оправим нашата държава. Друга нямаме за разлика от тези, които ще се върнат в Канада.

Main Menu