О.з. полковник Костадин Добрев: „Български възход“ осъжда действията на Путин в Украйна

28 Сеп 2022 11:15

Полковник от резерва Костадин Добрев е кандидат от листата на „Български възход“ за 16 и 17 МИР.

 

- Г-н Добрев, като доскоро действащ офицер как бихте коментирали конфликта Русия – Украйна?

 

- „Български възход” осъжда действията на президента на Руската федерация Владимир Путин. Конфликтът в Украйна засяга човешките животи, както в зоната където се водят активни действия, така и в Европа. Директно и индиректно страните членки на ЕС са засегнати. България трябва да заеме проактивна позиция за разрешаване на конфликта чрез съюзите, в които участва. Факт е, че термина „частична“ мобилизация дава шанс за действие в полето на дипломацията, като страна с близки връзки и с двата народа, ние можем да бъдем парламентьорът, който да достигне до разрешаване на конфликта. България може да бъде проводник на дълго чакания мир в Украйна.

 

- Г-н Добрев, как бихте коментирали състоянието на българската армия?

 

- Състоянието на българската армия е огледален образ на състоянието на нашата страна. Какво имам в предвид:

Демографска криза – увеличен некомплект

Задъхваща се икономика – боксуваща модернизация и окомплектоване със съвременно въоръжение и техника

Това са двата основни стълба, които определят способностите.

Но дори в този момент, отнякъде на българската армия да бъде доставено в достатъчно количество съвременно въоръжение, техника и оборудване, както и да се доокомплектова с личен състав, това няма да повишат способностите и. Трябва време този личен състав да се научи да използва ефективно и ефикасно предоставеното му въоръжение, техника и оборудване.

Трябва и огромен финансов ресурс, който сега не може да бъде предоставен.

 

- Как смятате може ли да се намери решение на този проблем?

 

- Да, решения винаги има, някои са правилни и ефикасни, водещи до положителен и траен резултат, други са не толкова ефективни, резултатът при тях е временен и повърхностен. Държавническите решения трябва да водят до положителен и траен резултат. Всичко това би се случило при едно по дългосрочно планиране с гарантирано финасово обезпечаване на плана, както и с активна социалната политика в рамките на българската армия (военнослужещите) и грижа за хората, отдали по-голяма част от съзнателния си живот в служба за Родината.

 

Main Menu