Стефан Янев поиска правителство след вота

28 Сеп 2022 13:31

Трябва да имаме правителство, независимо експертно или програмно. Трябва да се направи усилие, без значение дали се делим на управляващи и опозиция. Работещо правителство с работещ парламент ще изведат България от кризата. С всички формации бихме влезли в разговор, но коалицията се базира на принципи и приоритети. Това коментира в интервю за НоваНюз Стефан Янев, лидер на партия "Български възход".

По думите му "Български възход" не чертае червени линии, защото парламентът е мястото, където партиите взаимодействат, а не се занимават с идеологическите си различия. "Хората имат желание за комуникация с нас, искат да имат представители във властта. Отчитам кампанията ни като успешна, но като цяло ми се струва, че е вяла. Ние търсим и предлагаме решения. Ще проведем конструктивни разговори с всички партии с цел реализация на националните интереси", заяви той.

 

Според него има приоритети, които могат да съставят краткосрочен кабинет. "Нашите приоритети са в икономическия и социалния сектор - подпомагане и компенсация на бизнеса. В момента е належащо да се реши въпросът с цената на газа. Компенсации на потребителите с оглед на високата цена трябва да се отпуснат. Кабинетът "Петков" трябваше да вземат "Лукойл" под държавен контрол", отбеляза лидерът на "Български възход".

Янев смята, че тръбният капацитет на "Газпром" у нас е най-голям. "Форсмажор значи, че трябва да се вземат извънредни мерки. Нямам информация дали е саботаж или някой е взел извънредни мерки. В момента е удобно за всичко да се обвинява Русия, но е възможно да е всеки друг", смята Янев по темата с течовете по "Северен поток''. И допълва, че е разумно референдумите в Украйна да не бъдат признати.

"Безпредметно и непродуктивно е да се говори за излизане от ЕС и НАТО, трябва да уплътним членствата си и да станат по-ползотворни за българските граждани", категоричен е той.

 

Main Menu