Каракачанов: ВМРО е за политика на суверенитет и приоритет на националния интерес

06 Юни 2024 13:05

Нашата кампания беше да убедим хората, че трябва да се гласува. Избирателната активност става все по-ниска, защото хората са отвратени, каквато е целта на партиите на сглобката. Целта на предизборната кампания е да чуеш хората и ние от ВМРО това правим. Сверяваме приоритетите на хората с политическите ни приоритети, дали това, което говорим ние и смятаме за важно, е важно и за българите.

Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Крайно време е България да си върне суверенитета, на нас не ни трябват нито проамерикански, нито проруски политически проекти. Политика на суверенитет и приоритет на националния интерес. Това искат и хората, допълни Каракачанов и даде пример каква политика трябва да води страната ни – по-близка до тази на Виктор Орбан, а не до тази на Урсула фон дер Лайен.

Той сподели, че на много места хората свързват участието на ВМРО в управлението преди с това, че не е имало безобразия, на каквито сме свидетели в последните 3 години. Хората помнят, че ВМРО е държала против циганизацията, против нелегалната миграция, борила се е срещу дребната битова престъпност.

Като основна цел на ВМРО той посочи справяне с негативната демографска тенденция, защото България изчезва. Затова е необходимо стимулиране и подпомагане на младите образовани семействата. 500 лв. детски надбавки месечно за учещи и работещи семейства. Парите могат да дойдат от бюджета, вместо да се изливат в гетата. Тези, които не учат и не работят, да не получават социални помощи. Когато си нарушил Конституцията, си носиш последиците. Образованието е задължително и безплатно до 16-годишна възраст, обясни Каракачанов.

Лидерът на ВМРО разкри и друга част от демографските мерки, които партията му предлага - за първо семейно жилище на образовани семейства – безлихвен кредит с гратисен период 5-7 години, при второ дете – държавата опрощава част от заема и т.н. Това ще се случа чрез нарочна държавна политика, която да накара Българската банка за възстановяване и развитие да влезе във функциите си за подпомагане на българите, на дребния и средния бизнес, а не на олигархията, посочи политикът.

Вторият приоритет на кампанията на ВМРО е енергетиката. Без енергия на нормални цени няма как да има икономика и малкото останали българи тук ще емигрират от България. Каракачанов е категоричен, че трябва да се замрази т.нар. Зелена сделка, която е утопия. Българският интерес изисква и довършване на проекта „Белене“.

Относно ситуацията в Украйна бившият военен министър каза, че трябва да мислим как да не бъдем замесени в този разрастващ се конфликт.

Каракачанов посочи като трети приоритет здравеопазването и обясни предложението на ВМРО. Увеличаване на заплатите на медиците и с промяна в КТ работата им минава в първа категория труд. Не може да си медицинска сестра и да получаваш по-малко от 3 хил. лева. Не може един млад лекар, завършил в България, да започва със заплата 2 хиляди, а шефове на клиники да слагат в джоба си по 80-90 хиляди. Безумие е да не подсигуриш твоите медици да лекуват твоето население, та ти си инвестирал в тези хора около 200 000 за образованието им, каза още Каракачанов.