С „Маврудово хоро” Асеновград ще отпразнува Деня на българската независимост

17 Сеп 2019 19:43

 

 

На 22 септември отбелязваме Независимостта на България. В Асеновград празникът ще бъде белязан с най-българската черта и характер – автентичния фолклор, народна музика и фестивала „Маврудово хоро”. Всичко това ще се случи на градския площад от 10.30 ч.

Цялата седмица преди Деня на независимостта е изпълнена със събития от програмата на Община Асеновград „Есенни празници на изкуствата’2019”. Тази вечер от 17.30 ч. в Градска библиотека поетът Николай Владимиров ще представи своята стихосбирка „Любовта, която надживява времето”. В сряда, 18 септември, библиотеката ще бъде домакин и на документалната изложба „Хайтов в българското кино” от 17.30 ч. с архивни кадри, запечатали работни моменти от заснемането на филми по сценарии на Николай Хайтов, както и прожекция на филма „Мъжки времена”.

 

Следващите дни киното в Асеновград ще заеме основна част от празниците на изкуствата. На 19,20 и 24 септември от 17.30 ч. в Градската библиотека ще бъда прожектирани филмите „Изпит”, „Гола съвест” и „Козият рог” по сценарии на Николай Хайтов. Заседателната зала в стария съвет на ул. „Цар Иван Асен II” № 38 от 19 септември се превръща за пореден път в дом на „Кино за пътешенственици”. От 18.30ч. програмата на филмовия фестивал в ще започне рожекция на филма „Огнена земя: земя на патагонците” (2014, Аржентина). „Кино за пътешественици” включва в своята програма 10 филма, които ще се прожектират всеки четвъртък до 21 ноември, включително, от 18.30 ч.
Отново на 19 септември (четвъртък), сцената в читалище „Родолюбие” кани всички ценители на добрата музика на концерт на Държавна опера Пловдив
„ С обич за Дамян Велчев” в памет на големия оперен певец.

Историческият музей ще отвори врати до полунощ този петък за „Есенна нощ в музея”, която се провежда в рамките на Европейските дни на наследството. От 18.00 ч. – ще бъде представена фотодокументалната изложба „Синове на Родопите” по случай 100 години от рождението на Николай Хайтов и 70 години от смъртта на Крум Савов, а от 18.30 ч. ще започне концерт на музейната музикална школа пред централната сграда на музея. Етнографската къща също ще бъде част от музейната нощ с изложбата „Хвърлена ръкавица”. Старинно училище „Св. Георги” ви кани на „Джаз с приятели в Нощта на музеите” от 20.30 ч.

Main Menu