Ново замърсяване с цианиди на реките Юговска и Чепеларска

22 Фев 2020 08:14

Контролно пробонабиране на водите на река Юговска и река Чепеларска установи наднормени концентрации на цианиди при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково, съобщи Министерството на околната среда и водите.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров e разпоредил незабавно проверка, която ще бъде направена тази сутрин.

Басейнова дирекция Източнобеломорски район е изпратила предупреждение за предприемане на действия съобразно правомощията на общините по поречието на засегнатите реки за предупреждение на населението за замърсяване на водите в река Юговска и река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

Предупреждение е изпратено до ВиК Пловдив и РЗИ Пловдив за необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска.

"Напоителни системи" следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.

Миналата седмица авария в хвостопровод също доведе до замърсяване на реките Юговска и Чепеларска.

Main Menu