Бойко Борисов посети Бачковския манастир: Без Господ нищо не може да се направи, винаги се почва с него

29 Фев 2020 15:03

Министър-председателят Бойко Борисов посети Бачковския манастир по повод отбелязването на 150-ата годишнина от създаването на Българската екзархия, става ясно от поста на премиера в социалната мрежа "Фейсбук".

"Без Господ нищо не може да се направи, винаги се почва с него. Посетих Бачковския манастир по повод отбелязването на 150 години от създаването на Българската екзархия. Там бях посрещнат от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий и разговарях с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В края на миналата година с решение на МС отпуснахме за ремонт на манастира 500 000 лева", пише още Борисов. Той получи от игумена епископ Сионий - ценен подарък - иконата на Света Богородица с младенеца.

Преди това кметът на Асеновград доктор Христо Грудев посрещна министър-председателя на България Бойко Борисов. Повод за визитата на премиера бе изграждането на физкултурни салони в 2 асеновградски основни училища - "Петко Каравелов" и "Ангел Кънчев". Към момента там децата спортуват в пригодени за целта помещения. Премиерът бе придружаван от министъра на финансите Владислав Горанов и от спортния министър Красен Кралев.


ОУ "Петко Каравелов" е училището, в което има най-много първокласници почти през всяка учебна година. Последният ремонт на учебното заведение е бил през 2010 г. - по време на предишния мандат на доктор Христо Грудев. Тогава са били подменени дограми и е направеха хидроизолация, обзавеждане на класни стаи и други. 10 години по-късно ще бъде изграден и физкултурен салон със средства, отпуснати от държавата. От тогава до днес не са провеждани никакви ремонтни дейности в училището. То е едно от най-старите в община Асеновград. Изградено е през 1912 г. Към днешна дата там се обучават 736 ученици, от които 102-ма първокласници. Паралелките са около 30 на брой, а преподавателите са 70. Учениците учат в две сгради - едната е за начален етап на обучение, а другата - за прогимназиален етап.
"Благодарни сме на правителството, че отпусна средства за изграждане на нови физкултурни салони за училище "Петко Каравелов", в което учат над 730 деца и за училище "Ангел Кънчев", където се обучават близо 400 ученици. И двете спортни постройки ще отговарят на всички изисквания. А нашите деца - учениците на Асеновград - да се развиват добре във физическо отношение и с удоволствие да посещават часовете по физкултура. Има изготвени проекти. Те ще бъдат осъвременени от Министерството на младежта и спорта и ще бъдат осигурени средства. Сумите, които ще са необходими за целта, ще станат ясни след изготвяне на количествено-стойностни сметки", каза пред журналисти по време на срещата кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.
Борисов обеща и нова зала на спортистките от волейболния клуб в село Тополово. Момичетата му разказаха лично за постиженията си. За това, че се класираха втори, след "Марица", в България на Държавното първенство. Споделиха и за другите свои успехи, въпреки че нямат зала, в която да тренират. Волейболистките от Тополово разказаха, че провеждат тренировките си на открито в двора на училището в селото, както и в старата пожарна там. Министър-председателят разпореди средствата за нова зала на клуба да бъдат осигурени паралелно с тези, за физкултурните салони на двете училища.
Десетки асеновградчани днес се бяха събрали в и пред ОУ "Петко Каравелов", за да се срещнат с Бойко Борисов. Премиерът бе посрещнат и изпратен с аплодисменти. Преди да посети Асеновград той направи оглед на изграждане на кръговото кръстовище на Асеновградско шосе при разклона с околовръстното на Пловдив.

Main Menu