Протест в Асеновградско срещу концесия за добив на мрамор и баластра

21 Ное 2022 15:20
Протест в Асеновградско срещу концесия за добив на мрамор и баластра БТА

Жителите на асеновградските села Горнослав, Долнослав и Червен продължават протеста си срещу концесията за добив на мрамор и баластра в местността "Делчевото-2", дадена с решение на Министерски съвет (МС) и обнародвана в Държавен вестник в началото на ноември, като се събраха в центъра на село Горнослав. За БТА Катерина Фратева от Горнослав припомни, че находището се намира в буферната зона на биосферния резерват "Червената стена" в землището на селото.

По думите ѝ на състоялото се общо събрание вчера е взето решение да бъдат подадени жалби по законоустановения ред и вече са уведомили природозащитни организации за акта, с който ще бъдат засегнати местообитанията на редица защитени видове. Тя добави, че резерватът "Червената стена" е част от световната мрежа на ЮНЕСКО, като целите на опазване му са в съответствие с изискванията и принципите на Севилската стратегия на 29-та сесия на Междуправителствения координационен съвет по Програмата „Човекът и биосферата“ на ЮНЕСКО (МАВ-ICC).

Отделно, добави тя, теренът за бъдещата кариера е и в непосредствена близост до къщите и имотите ни и застрашава живота и здравето на хората. "Апелът ни е да не се допускат компромиси за сметка на корпоративните интереси", подчерта Фратева.

Местна инициативна група, излъчена от протестиращите, настоява за ревизия на процедурата, на базата на която е взето решението за концесията и проверка дали са спазени всички закони и разпоредби за това, каза още Катерина Фратева. Хората подчертаха, че са готови на затваряне на пътища, както и на протести пред сградите на институциите, като първият най-вероятно ще бъде пред сградата на Община Асеновград, тъй като на общото събрание не е имало представител на общинската администрация. Подготвят и подписка, с която да покажат на институциите несъгласието си с взетото решение.

Main Menu