Празник на виното в Асеновград

01 Фев 2023 15:09

 

Вино от чешма, вместо вода потече и тази година в Асеновград. Вълшебството на единствения по рода си магически ритуал се случи днес, в деня на Св. Трифон. Празникът започна със символично зарязване на лозите пред паметника на Аристи Чорбаджака в града. Пред лика на легендарния винар се събраха десетки асеновградчани и гости.
„За истинското станимашко вино са създадени песни и се разказват легенди. Гордея се, че точно Асеновград е родният град на Чорбаджака – най-добрият майстор винар на своето време и емблематична фигура за нашия район. Сега, в съвремието, всички ние продължаваме неговата традицията по домашното винопроизводство – всеки по свой собствен начин и вкус. Само преди дни община Асеновград награди и най-добрите винари с вино от реколта 2022 г. в традиционния конкурс. Тази година пробите бяха рекорден брой – 100. А журито бе изключително затруднено в определяне на победителите. Това говори за автентичността на съхранените и предавани традиции от баща на син как се прави най-гъстото и ароматно домашно вино. Днешният ден, посветен на божествената напитка, се чества в много градове на България. Но само тук, в Асеновград, се случва чудо да потече вино от чешма. От името на кмета на общината д-р Христо Грудев и от свое име бих искал да изразя възхищението си от уменията на майсторите винари, които всяка година доказват, че са достойни наследници на Аристи Чорбаджака. И, че пивкото вино с мерак се прави. Бъдете здрави и ръцете Ви - благословени, за да произвеждате дълги години от станимашката рубинена наслада“, каза пред присъстващите зам.-кметът по хуманитарни дейности в общината инж. Петър Петров.
Ритуалът продължи с празнично шествие до църквата „Св. Богородица - Благовещение“, където от църковна чешма потече червено вино вместо вода. Всеки, който пожела, имаше възможност да си налее и да опита от божествения еликсир.

Main Menu