Кметът на Кричим с призив към две министерства заради пресъхналата Въча

22 Ное 2019 16:34

Кметът на Кричим Атанас Калчев излезе с призив към две министерства заради ситуацията с пресъхването на река Въча в района на Кричим. Ето и неговата позиция:

В качеството ми на кмет на община Кричим, отправям предложение към ръководствата на министерствата на енергетиката и околната среда и водите, публично да бъдат оповестени резултатите от проверките, които касаят пресъхването на река Въча на територията на Община Кричим. Настоявам да се посочат реално виновните длъжностни лица, както и какви ще са последствията за тях. Нека идната седмица да бъда поканен в качеството ми на кмет на Община Кричим, която беше засегната от тези зловредни действия и/или бездействия, на срещата да присъстват представители на рибарските дружества, на медиите, представители на Напоителни системи, НЕК и МОСВ.

Нека се съобщи кой е виновен за предизвиканата екологична криза в река Въча, и когато има нужда от планови или аварийни ремонти по вецовете, да се гарантира, че никой няма да се възползва и злоупотреби с изменението на графиците на работата им.

Настоявам виновникът за тази кризисна ситуация да бъде обявен публично и при среща поне на ниво заместник-министър, да се гарантира, че подобни инциденти няма да се случат занапред. Настоявам в публичното пространство да не бъдат изразявани мнения от некомпетентни служители на тези или на някои от тези институции, под чийто контрол следва да осъществяват ремонтите на вецовете и да се следи за ненарушение на минималния воден отток в коритото на реката, защото незнанието не е оправдание за грешките, особено, когато си на отговорна длъжност. Липсата на определени познания у такива служители, но с възможност за публични изяви, въвежда обществото в заблуждение и го отклонява от съществото на проблема и възможността за намиране на решение.

Атанас Калчев - кмет на Община Кричим

 

Main Menu