„Дарете кръв, подарете надежда за живот“ , затова призова председателят на ОбС Куклен Елена Филева

23 Юли 2020 15:44

 

На 27 юли 2020г. в град Куклен Районен център за трансфузионна хематология ще осъществи акция за безвъзмездно кръводаряване от 9ч. до 12:30ч. .Мобилният екип ще бъде разположен на алеята зад читалището .
„Призовавам всички жители на община Куклен, служители на общинска администрация и общински съвет да се включват в кампанията за безвъзмездно кръводаряване, тъй като чрез този индивидуален акт, всеки от нас може да допринесе за спасяването на човешки живот“ , заяви г-жа Филева.
Тя сподели още , че в годините назад професионален й път е свързан с дейността на кръвния център и неговите структури, и че възприема кръводаряването като акт на хуманост и благородство във възможностите на всеки зрял човек без оглед на неговото социално или имуществено положение. Ситуацията с нестихващата епидемия, необходимостта от оперативно лечение на тежки състояния и заболявания, поставя пред изпитание , както здравната система, включително и центровете по транфузионна хематология. „Наш дълг е да се грижим един за друг. Единствено обединени можем да преодоляваме предизвикателствата“, каза още Елена Филева.
По време на срещата Елена Филева и д-р Соня Джевизова, Директор на РЦТХ- Пловдив, коментираха и нуждата от положително отношение към кръводаряването като акт, достъпен до всички членове на нашето общество.
Всички центрове по транфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страна и региона. „Именно в такъв момент хората трябва да бъдат активни и да допринесат за осигуряване на необходими количества кръв. Всеки ден дарената кръв връща на стотици болни хора и пострадали живота, здравето и радостта. Кръвта, кръвните съставки и произведените от тях биопрепарати са незаменими лечебни средства досега няма създаден общодостъпен качествен аналог или заместител. Единственият източник на тези лечебни средства е здравия човек “, допълни д-р Джевизова.

Main Menu