Парчета от ски пистата за начинаещи на Копривките се ограждат от частници

03 Ное 2020 12:23

 

Ски Пистата за начинаещи скиори в местност "Копривките" на хижа „Здравец“, на която са се обучили десетки хиляди деца, може да не работи тази зима. Причината е, че няколко частника ограждат парчета от нея и искат да строят върху пистата .
Съоръжението съществува от 80-те години, като през последните 22 се стопанисва от ски клуб "Копривките" с председател Димитър Николов. За да продължава да извършва дейност пистата през годините е подкрепяна от фирми и организации, както и от община Куклен.
Пистите в лесопарк "Родопи" на хижа Здравец и Бяла Черква са единствените близки и финансово достъпни за пловдивчани и жителите от областта, които имат желание да спортуват през зимата.
„За първи път ски сезонът е под въпрос и се опасявам, че може да разочароваме стотиците деца, които с нетърпение чакат първия сняг, за да дойдат при нас“, споделя Димитър Николов.
Ежегодно през плаца за начинаещи преминават стотици любители на планината, деца, ученици, студенти, възрастни, като голяма част от тях са по програми на ски клуб „Копривките“ и на община Куклен, на чиято административна територия попада пистата.
С подкрепата на спонсори на клуба ,благодарение на които все още клубът работи, деца се извозват до Копривките, получават нужното оборудване и биват обучавани в т.нар. първи стъпки в ски-спорта.
От няколко месеца парчета от пистата се заграждат с опасна за здравето на туристите бодлива тел и разкопават от собственици на имоти, въпреки че община Куклен е издала заповед за забрана на строителството на ски пистата с цел да я запази в сегашния й вид .
„Апелираме администрацията на община Куклен както и областна управа на Пловдив да реагира навреме с оглед настъпващата зима“, коментира Николов. Всички стари ски писти в ски зона „Бяла Черква„ и ски зона „Здравец“, в която попада и „Копривките“, са с върнати в реални граници земеделски земи и гори. Поради тежката административна процедура за съжаление до сега не са обезщетени все още. През 2019 година започна процедура от община Куклен за решаване на проблема и собствениците и наследниците на имоти се активизираха спъвайки процеса. Последствията са необратими за развитието на туризма в района.
За много семейства мястото е единствена възможност да се обучават на зимния спорт. Причината е, че ски зоните тук са с обществена и социална насоченост и най-важното финансово достъпни. Именно те са в основата на развитието на туризма в лесопарк "Родопи".
„Надяваме се собствениците на имоти върху пистата да проявят здрав разум и разбиране да не провалят ски сезона и развитието на района познат на всички като Пловдивската „Витоша““, каза още Димитър Николов и допълни, че е убеден и вярва, че въпросът ще се реши в най-скоро време и то в полза на децата и ски спорта. „В крайна сметка обществото категорично заяви чрез подписка, че има нужда от такава спортна инфраструктура, а не от поредната вилна зона“, коментира председателят на ски клуб „Копривките“.
В сложната обстановка, сега в условията на пандемия, спортът и планината са здраве!

 

Main Menu