Манганът във водата на Брестовица е 32 пъти над нормата, хората излизат на протест

16 Ян 2021 08:03

Жители на пловдивското село Брестовица излизат на поредна протестна акция заради лошото качеството на питейната вода. Те са недоволни, че близо година заплащат за услугата по обичайните тарифи, при условие че съдържанието на манган във водата остава високо и тя може да се ползва само за санитарно-битови нужди, предаде БНР.

Резултатите от изследванията на водата от началото на годината отново показват отклонения от нормите, заяви Емануела Караманова - председател на сдружение "Живот за Брестовица".

 

"Последните данни на РЗИ с протоколи от 5 януари и от 11 януари сочат 1 600 единици наличие на манган при максимално допустими 50. Да, наистина с помощта на областната управа постигнахме споразумение с ВиК и с община Родопи и имаме обещанието им, че ще имаме и нов водопровод, и нов водоизточник. Чакаме комисията, която ще каже какво е състоянието около водоизточниците и откъде може да се черпи друга вода, която не е заразена с манган, но междувременно при нас всичко това тече от чешмите ни, а ние продължаваме да го плащаме като питейна вода." - поясни тя.

Подписка срещу цената на водата, в която са се включили над 1400 жители на селото, вече е изпратена до всички отговорни институции.

Main Menu