Бойко Борисов: Войната в Украйна няма да приключи бързо

26 Фев 2022 16:02

Войната в Украйна няма да приключи бързо. Това каза в Хисаря лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Колкото и да се мъчат да оневинят войната, агресията, бруалността, която Русия извършва над Украйна - няма как да стане, няма как демократичният свят да го приеме. Нищо не оправдава войната и човешките жертви. Точка. Война в 21 век с ракети, танкове. Президентът Радев като военен я приключи. Каза: "Русия ще победи до ден, два, три". Аз твърдя, че няма да свърши и дано пак не съм лошият пророк. Тази война ще продължи дълго и ще премине в гражданска. Колкото и да им се иска - на Радев и Янев - да я заметат под килима, това няма да стане. Световната демократинчна обнщност реагира дори по-слабо, отколкото ми се искаше, но всичко това няма да бъде лесно забравено. В България има много проруски хора - знам, че и на тях не им е приятно, когато наблюдават тези действия", заяви Бойко Борисов.

Според него езикът на тялото на Путин по време на изявлението му е излъчвал решителност, бруталност и свирепост. "Няма да свърши така лесно, както мислим. А това е изключително опасно за нашето икономическо, финансово и социално състояние като държава. Доставки на желазо, на стомана - всичко това приключва. Те са се загледали в газа - той е последното, което ще спре. Инфраструктурните проекти също ще спрат", добави Борисов.

Той заяви, че, наред с всичко останало, тревожна в момента е и нестабилността в управлението на държавата. "Абсолютно неадекватна политика и липса на лидерство. Ние го усещаме. Осъждаме изцяло политиката на Путин, но не може да наречеш Русия "бензиностанция с ракети". Стана ми неудобно да гледам всяко изяление на премиера. Казва, че ще направим анализ. Една година ГЕРБ не е в управлението, досега не аналзирахте ли? Всики тези мерки трябваше даги видим в бюджета, да защитим военните в момента. Когато беше COVID кризата, ние инвестирахме стотици милиони. Вчера по предложение на партията, и го подкрепиха ДБ и ДПС, да не даваме пари за ВПК на Русия, но ПП го отхвърли. Нали щяхме да сме в един глас с Европа?“, добави лидерът на партията.

„Дали си руснак, или украинец, все майка те е раждала. И сме православна християни, няма религиозна причина“, каза още Бойко Борисов.

„Разлом на това правителство във всички посоки. Какво ги държи заедно? Далаверата. Планът за възстановяване и устойчивост пет пъти го гледахме, месеци наред. Сега няма обсъждане, няма нищо. Излизат и с един бодряшки дух, говорят, че са го пратили. Дадоха им още един месец отсрочка - за да има пари за общините, за чистотата на въздуха, за фирмите, за бизнеса. Ако нямаш свой човек в правителството да ти превърти газа, да вземеш няколко милиона за секунди - си обречен", заяви лидерът на ГЕРБ.

Според него войната в Украйна сега идва по поръчка на българските управляващи, за да се оправдават с нея. „Цените на тока ги изпуснаха още през юли. Ние никога нямаше да допуснем това. Моята дума се чуваше и на Балканите, и в Европа. Българите имаха овчарско куче, което ги пазеше. Сега няма лидер", добави Бойко Борисов

Main Menu