Омбудсманът сезира прокуратурата заради такса смет в някои общини

24 Мар 2022 13:27

 

Омбудсманът Диана Ковачева сезира Върховна административна прокуратура (ВАП) заради незаконосъобразни текстове в общински наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в раздел „Такса за битови отпадъци“.
Омбудсманът констатира, че в общинските наредби на Видин, Несебър, Долна Митрополия има разпоредби, съгласно които декларации за освобождаване от плащане на такса битови отпадъци, когато имотът не се ползва, се приемат до 31 октомври, а в Община Стамболийски – срокът е до 30 ноември на предходната година.

Потърпевши собственици на имоти от Община Видин сигнализираха омбудсмана, че им се отказва прием на декларации, подадени след 31 октомври 2021 г., с аргумента, че са извършени промени в нормативната уредба.  

В този конкретен случай Диана Ковачева още в началото на годината препоръча на ОбС – Видин да приведат незаконосъобразните текстове от наредбата си в съответствие със Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).

„Съгласно действащата към момента разпоредба на чл. 71, т. 1 от Закона за местните данъци и такси, не се събира такса за сметосъбиране и сметоизвозване, когато услугата не се предоставя от общината или ако имотът не се ползва през цялата година и е подадена декларация по образец от собственика или ползвателя до края на предходната година в общината по местонахождението на имота“, аргументира тезата си проф. Ковачева.
Тя допълва, че действително са приети изменения в посочената норма, но съгласно последната промяна от 17 февруари 2021 г. срокът за подаване на декларации за освобождаване от такса смет - 31 октомври 2021 г., влиза в сила от 1 януари на втората година, следваща публикуването на резултатите от преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г.

Освен това омбудсманът установи, че в наредбите на Пазарджик, Стамболийски и Бобов дол са включени допълнителни условия за освобождаването от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, например - последните отчетени показатели на водоподаването и електрозахранването на имота; удостоверение от ВиК, удостоверение от електроразпределение, доказващи, че за определен имот през последните 3 месеца не е консумирана съответно вода, ел. енергия; липса на задължения за местни данъци и такси за предходни години.

„Становището на омбудсмана, изразявано многократно, е че законодателят точно и ясно е регламентирал хипотезите на недължимост на таксата и всякакви допълнителни условия, включително изискването за представяне на удостоверения от доставчици на обществени услуги, не намират основа в закона“, пише общественият защитник в становището си до прокуратурата.
Проф. Ковачева е категорична, че с въведеното изискване за липса на задължения към общината е нарушен един от основните принципи на доброто управление, а именно принципът на законност.

„Отказът да бъде извършена административна услуга по искане на гражданите, трябва да почива на законоустановените основания, а именно наличие на материални и процесуални пречки за извършване на същата. Мотивът за неизплатени задължения към общината не намира законова основа“, подчертава омбудсманът.
Диана Ковачева обръща внимание на факта, че разписвайки допълнителни условия за освобождаване на задълженото лице от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, Общинският съвет излиза извън делегираните му със закон правомощия.

Main Menu