„Българска розова долина“ предложи мерки за гарантиране качеството на българското розово масло

07 Апр 2022 11:30

 

Да бъде въведен механизъм за проследяване и удостоверяване на произхода на розовото масло, както и механизъм за контрол на частните лаборатории. Това са двете предложения на сдружение „Българска розова долина“, които целят да защитят репутацията на българското розово масло като най-висококачествено в света и да спомогнат за намаляване на нелоялната конкуренция в сектора.
В писмо до Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание и до министрите на земеделието и финансите от сдружението излагат притеснения, свързани с допускането на порочни практики, които застрашават репутацията на българското розово масло като най-висококачествено в света, което от своя страна води до отлив на пазара. Според тях на този процес влияе също и засилването на позициите на Турция, Молдова и Мароко, както и Азербайджан и Иран, където държавата насърчава производството на маслодайна роза.
„За да гарантираме, че маслото, което се продава като българско, не е смесено с масло от трети страни, което е с по-ниско качество, ние предлагаме да бъде въведен механизъм за проследяване и удостоверяване на произхода на розовото масло, както и механизъм за контрол на частните лаборатории.“ Това се казва в писмото на „Българска розова долина“, в което е настояват за среща по темата.
Представителите на бранша обръщат внимание, че макар и малък икономически сектор, розопроизводството е стратегически за България, защото има висока експортна стойност и изнася готов продукт (розово масло), а не суровина (розов цвят). В допълнение към това е и неоценимата стойност на символа Българска роза, който е неразривна част от позитивната представа на света за страната ни.

Main Menu